Belföld

Fotózták a Momentum szimpatizánsait, milliókba kerülhet

A Momentum a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, mert Komáromban módszeres fotózással gyűjthették szimpatizánsaik adatait. (Komárom mellett Szegeden is volt már a Momentum, oda a 24.hu is ellátogatott.)

A komáromi esemény után a Momentum azt írja, „egy férfi módszeresen, több szögből fényképezte a jelenlévőket. Az esemény egyik szervezője megkérte, hogy ne fényképezze az asztaloknál beszélgető társaságokat, de nem hagyta abba. Kiderült, Radics Gábor a helyi önkormányzat főtanácsadója”.

A mozgalom szerint „az önkormányzati főtanácsadó a fényképezéssel jogellenesen rögzíthette, hogy kik vesznek részt az eseményen, vagyis hogy vélhetően kik szimpatizálnak a Momentummal”.

Az ilyen adatgyűjtést szigorúan tiltják a törvények: beleegyezés nélkül senkinek a politikai véleményét vagy pártszimpátiáját nem lehet listázni. Mivel egy önkormányzati dolgozó rögzíthette, hogy kik voltak jelen az eseményen, fennállhat annak a veszélye, hogy ezeket az embereket politikai véleményük miatt hátrány érheti Komáromban. Hétfőn beadványt küldtünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH), hogy megvédjük a szimpatizánsainkat. A beadványban azt kérjük, hogy a hatóság indítson adatvédelmi eljárást, melynek eredményeként a NAIH töröltetheti az elkészült fényképeket és százezertől húszmillió forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik