Belföld

613 millióért vett meg az állam egy épületet a fideszes Bánki testvérének cégétől

Bánki Erik (Array)
Bánki Erik (Array)

Bánki Erik, Baranya megye meghatározó fideszes politikusa testvérének érdekeltségében álló ingatlant vett meg a közelmúltban a magyar állam 613 millió forintért. Az épületet a megyei munkaügyi központ használja húsz éve – írta meg az Átlátszó.

A pécsi épületet egy mutyigyanús ügyletben még a szocialista időkben úgy adták bérbe a munkaügyi központnak, hogy akkor még nem is volt a B&B Impex Külkereskedelmi Kft. tulajdonában. A cég csak január közepén szerezte meg a Pécs óvárosi saroképület négy szintjét, a január 2-i versenytárgyaláson tehát még nem volt az övék.. Ekkoriban B&B Impex ügyvezető-társtulajdonosa Bánki Erik, a Fidesz Baranya megyei alelnöke és a megyei közgyűlés tagja volt. Bánki csak később vetette meg a lábát az országos politikában.

Nem az övé, de nem nehéz összekötni

A B&B Impex a pécsi ingatlan tulajdonrészét apportálta egy bizonyos Cifrapalota Kft.-be, így 2001-től utóbbi a bérbeadó. A bérleti szerződés határozott időre szólt, amely 2007 májusában járt le. A Cifrapalotában Bánki Erik nem kapott szerepet, azonban köthető hozzá: a céget 1999-ben Bánki édesanyja és a B&B Impex alapította.

Időközben többször változtak a tulajdonosok, egy időben mahéi offshore-kézben is volt a kft., amely jelenleg a mohácsi Rednitz Bt.-é. A Rednitz egyik beltagja a németországi lakcímű Bauer Nándor Zsolt, aki Bánki közeli rokona. Hogy testvérek-e vagy „csak” féltestvérek, abban eltér az Átlátszó forrásainak tudomása, édesanyjukat mindenesetre ugyanúgy hívják. 2007-ig Bauer volt a Cifrapalota ügyvezetője is – írja a cikk.

A Cifrapalota 2007-ben lett az ingatlan egyetlen tulajdonosa, az épületet tavaly augusztus végén értékesítette a magyar államnak. Egy kormányhatározatban 613 millió forintos forrást biztosítottak  a “területi államigazgatás működési hatékonyságának növelése, a járási hivatalok kialakításához szükséges források biztosítása érdekében” az ingatlan megvásárlására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik