Belföld

Szabálytalanul kapott fizetésemelést a polgármester

24.hu
24.hu

2017. 02. 27. 16:45

A Kúria jogerős ítélete szerint az oroszlányi képviselő-testület 2015-ben jogszabályellenesen állapította meg a polgármester illetményét, emiatt a város vezetője két év alatt 5,2 millió forint többletjuttatást vehetett fel – közölte a Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott.

Kancz Csaba elmondta, a képviselő-testület 2015 április végén 30 százalékkal megemelte a polgármester alapilletményét. A határozattal szemben a kormányhivatal egy hónapon belül törvényességi felhívással élt, mert szerintük

az illetményemelés a jogszabályokkal ellentétes volt.Mivel a képviselő-testület nem értett egyet a törvényességi felhívással, az ügy a Tatabányai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elé került. A bíróság első fokon a képviselő-testületnek adott igazat, most a Kúria az ítéletet hatályon kívül helyezte és a testületet arra kötelezte, hogy újból állapítsa meg a polgármester illetményét.

A kormánymegbízott elmondta, a hivatal számítása szerint 2016 végéig a jogszabálysértően megállapított illetményből és az ehhez kapcsolódó költségtérítésből a polgármester 5,2 millió forint többletjuttatást kapott, 2017-ben viszont már változtak az illetmény megállapításának szabályai.

Lazók Zoltán polgármester (MSZP-DK-Együtt) az MTI-nek elmondta, a jogerős bírósági ítéletnek megfelelően márciusban a képviselő-testület önálló előterjesztésben foglakozik az üggyel.
A város vezetője hozzátette, a kormányhivatal bruttóbban megadott számítása alapján pontosan meg kell határozni a kapott többletjuttatás nettó összegét, amit

várhatóan vissza fog fizetni a költségvetésnek.Lazók Zoltán rámutatott arra is, hogy az önkormányzat az elsőfokú ítélet alapján másfél évig jóhiszemű gyakorlatot folytatott. A polgármester tudomása szerint a Kúria most meghozott elvi döntése országosan hatvannál több önkormányzatnál okozhat problémát, mivel képviselő-testületeik az oroszlányihoz hasonló munkáltatói határozatot hoztak.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.