Belföld

Négy év alatt 151-en kíséreltek meg öngyilkosságot a magyar börtönökben

bortonor(3)(960x640).jpg (Array)
bortonor(3)(960x640).jpg (Array)

A magyar börtönökben az elmúlt négy évben 151 öngyilkossági kísérlet történt – írta meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) tájékoztatása alapján a Délmagyar. Hozzátették: ez a szám a közvetlen öngyilkossági szándékkal elkövetett cselekményeket takarja, az intézeteken belüli önkárosítások hátterében ugyanis nem minden esetben áll feltétlenül valós meghalási szándék. Az elítéltek közül sokan feszültséglevezetésként vagdossák meg magukat, vagy tettükkel valamit el szeretnének érni, és így manipulálják környezetüket.

A legtöbb öngyilkosságot vagy kísérletet a hosszú időre rácsok mögé kerülő fogvatartottak hajtják végre – derül ki a cikkből.

Kovács Tímea, a Helsinki Bizottság szegedi ügyvédje a lapnak elmondta: akik nagyon hosszú időt töltenek a rácsok mögött, azok szinte teljesen kilátástalan helyzetben vannak. A többségük idős ember lesz szabadulásakor. Velük már bekerülésüktől kezdve el kellene kezdeni a társadalomba való visszailleszkedés programját, amivel szabadulásukig meg tudnák őrizni emberi méltóságukat, így nem foglalkoznának az öngyilkosság gondolatával.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik