Belföld

Ömlenek a százmilliók a rejtélyesen leégett Testnevelési Egyetem újjáépítésére

Az eredetileg becsült 663,34 millió forint helyett csaknem 95 millió forinttal drágábban, 758 millió forintért végzi el a Főber Zrt. a Testnevelési Egyetem új kampuszát, a kapcsolódó sportlétesítményeket, szálláshelyeket, szolgáltató egységeket érintő lebonyolítói, műszaki ellenőri és tervellenőri feladatokat – derül ki az EU-s közbeszerzési értesítő hirdetményéből.

A TE sportcsarnoka 2015 októberében rejtélyes körülmények között porig égett. A kormány gyorsan az intézmény segítségére sietett, az egyetem új kampusza és a kapcsolódó létesítmények megépítése érdekében szükséges források biztosításáról határozatban rendelkezett, az összesen 30 milliárd forintot felemésztő projekt pedig saját miniszteri biztost is kapott Gyetvai Ádám személyében.

Nem csak újjáépítésről, bővítésről is szó van: kipaterolták például a Sportkórházat, amelynek idén június végéig át kell költöznie a Semmelweis Egyetem volt Ortopédiai Klinikájának épületébe. De néhány MÁV-telket is beolvaszthatnak a terebélyesedő TE-komplexumba.

Ott nyüzsögnek a gigaprojekteknél

A Főber otthonosan mozog a nagy sportberuházásokban és az azokhoz kapcsolódó közbeszerzésekben. Kiveszi a részét az egyre drágább budapesti vizes-vb előkészítő munkálataiból is: az Átlátszó Blog írta meg, hogy tavaly a Nemzeti Sportközpontok nettó 106,9 millió forintért bízta meg a céget a Császár-Komjádi Uszoda és a Hajós-Széchy Uszoda felújításra irányuló beruházáshoz kapcsolódó mérnöki tanácsadói és építési műszaki ellenőri feladatok ellátásával.

Sikeresen pályázott a cég a Liget Budapest egyik nagy értékű megbízására is. Az Átlátszó cikke szerint a Városliget Zrt. 2015 áprilisában szerződött nyolc céggel a Liget Budapest projekthez kapcsolódó, két részre osztott munkákra. A megbízás első felére, a portfólió és projektmenedzsment feladatokra 1,5 milliárd forint plusz 60 százalék nagyságú keretösszeg, a megállapodás másik részére, a tervezés és projektmenedzsment feladatokra pedig 1,5 milliárd forint + 20 százalékos keretösszeg áll rendelkezésre. A nyílt tender egyik győztese, hét másik vállalkozás mellett a Főber Zrt. volt. A megbízás összértéke a portál számításai szerint a lehetséges ráhagyásokkal együtt nettó 4,2 milliárd forint.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Főber volt a nyertese annak a közbeszerzésnek is, amelyet a Margit körúti, a gazdasági minisztérium egykori épületének helyére álmodott közpark és mélygarázs tervezési és mérnöki munkáira írtak ki. A Főber Zrt. és a TSPC Mérnökiroda Kft. nettó 558 millió forintért vitte el az üzletet.

2015-ben – a hírhedt G-nap után – a napi.hu a legnagyobb építési cégek átrendeződésének és a kis ellen-Közgépek létrejöttének kapcsán írt a Főberről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik