Belföld

Nem volt a listán, mégis kapott 1 százalékot a MoMo

A 2,8 millió pártnélküli közül 300 ezren szeretnék, ha maradna a kormány, egymillióan azt, ha menne.

Számos fordulatot hozott a politikai élet az elmúlt hetekben, de a pártok támogatottsága alig változott. A ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a Fidesz tábora január és február között 26-ról 27 százalékra bővült, az MSZP maradt 12 százalékon, a Jobbik pedig 1 százalékpontot veszítve 11 százalékon áll. A DK támogatottsága 4-ről 5 százalékra nőtt. Az LMP – ahogy az utóbbi hét hónapban mindig – továbbra is 3 százalékos. Ebben a felmérésben a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékot kapott, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok a választók 1-1 százalékát tudták maguk mögé állítani.

Nem szerepelt a listán, de a válaszadók spontán módon említették a Momentum Mozgalmat – 1 százaléknyian.

A politikától távolságot tartó választópolgárok aránya 35 százalék.

A politikai aktivitás nem nőtt

A biztos pártválasztók közé most is a szavazók egyharmada tartozik, a körükben mért adatok továbbra is csak tájékoztató jellegűek. Ebben az elkötelezett választói közegben a Fidesz 48, az MSZP 19, a Jobbik 17 százalékot ért el. A DK-nak itt 6, az LMP-nek 4 százaléka van. A biztos pártválasztók 1-1 százaléka támogatja a Kétfarkú Kutyapártot, az Együttet, a Liberálisokat és a Párbeszédet.

Jelenleg a választók közül 5,2 millió embernek van kedvelt pártja. A Fidesz tábora 2,2 milliós, az MSZP-é nagyjából 1 milliós, a Jobbiké 900 ezres. Az ellenzéki oldalon számottevő támogatással rendelkezik még a DK 400 ezer és az LMP nagyjából negyedmillió fővel. Az Együtt, a Liberálisok, a Párbeszéd és Kétfarkú Kutyapárt egyenként 100 ezer körüli szimpatizánssal bír.

A pártnélküliek 2,8 milliós csoportjából körülbelül 300 ezren azt szeretnék, ha maradna a kormány a jövő évi választások után is, nagyjából egymillióan viszont a távozását szorgalmazzák.

Másfél millió választótól nagyon messze áll a politika, nekik nincs rokonszenves pártjuk és arról sincsen véleményük, hogy a mostani kormány maradjon vagy menjen 2018 után.

Nyerhet-e a Fidesz?

Bár a Fidesz tartósan, hatalmas fölénnyel vezeti a pártok rangsorát mégsem egyöntetű az a várakozás, hogy megnyeri a 2018-as parlamenti választást. Az emberek fele vélekedik úgy, hogy jövőre is a kormánypárt lesz a győztes: 20 százalékuk biztos ebben, 28 százalékuk valószínűsíti. Az emberek egyharmada kételkedik abban, hogy a Fidesz újrázni tud: 23 százalék szerint valószínűleg nem nyer, 8 százalék szerint biztos, hogy veszíteni fog. Sokan, 21 százaléknyian tanácstalanok a jövő évi parlamenti választás kimenetelét illetően.

A Fidesz hívei nagyon bíznak pártjuk 2018-as sikerében, hattizedük biztosra veszi, egyharmaduk feltételezi. Az MSZP és a Jobbik támogatóinak többsége (59 illetve 56%-a) azt gondolja, a Fidesz nem fog nyerni, nagyjából egyharmaduk (32 illetve 35%) viszont a mostani kormánypárt győzelmére számít. A pártválasztásukban bizonytalanok felének (48 százalékának) nincsen álláspontja a jövő évi választás kimenetelével kapcsolatban. Egyharmaduk számít arra, hogy a Fidesz ismételten megnyeri a voksolást, ennél kisebb hányaduk, egyötödük arra számít, hogy elveszíti – írta az intézet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik