Belföld

Megvan, ki építi a méregdrága Puskás Stadiont

100 milliárd forint helyett 190 milliárd forintba fog kerülni az új Puskás Stadion, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. pénteki közleményéből pedig az is kiderült, ki fogja felépíteni a meglehetősen borsos árú komplexumot. Az áremelkedés okáról viszont egyetlen szót sem ejtenek.

A tájékoztatás szerint a nyílt nemzetközi közbeszerzési eljáráson két ajánlat érkezett: a Strabag Építő Kft., Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., Strabag AG közös ajánlattevők 3,3 százalékkal drágább ajánlatot adtak, mint a Magyar Építő Zrt. és ZÁÉV Építőipari Zrt. közös ajánlattevők. A 444.hu hívta fel rá a figyelmet, hogy  mindkét cég kapcsolatba hozható Mészáros Lőrinc érdekeltségeivel: a ZÁÉV-vel a Mészáros-érdekeltségek szinkronban nyerik a közbeszerzéseket, Szíjj Lászlóval, a Magyar Építők tulajdonosával számos közös cége van a felcsúti polgármesternek, a céget pedig Mészáros Lőrinc veje vezeti.

2,1 millió/szék

A közlés szerint az olcsóbb ajánlat tartalmazza az építés költségét, a három hónapon keresztül történő üzemeltetést és a nyitórendezvény költségeit. Az ajánlat 5 százalék tartalékot is magában foglal váratlan eseményekre, amely csak indokolt esetben, kizárólag a megrendelő egyértelmű engedélye alapján használható fel, automatikusan nem része az árnak. Az ajánlatban szereplő összeg áfatartalma a beruházás során visszafizetésre kerül a költségvetésbe.

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot 13 ország egy-egy stadionjában rendezik. Az új Puskás Ferenc Stadion egyike lesz ezeknek, három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Ha a magyar válogatott kivívja a részvétel jogát, akkor legalább két csoportmeccsét és továbbjutás esetén akár a nyolcaddöntőt is Budapesten játssza majd.

Az új Puskás Stadion egy székre jutó költsége: 2,1 millió forint. Ez tartalmazza a nem stadion jellegű terek – például konferenciatermek, parkolók, hidak, sportmúzeum, rendőrőrs, étterem, szurkolói bolt – költségét is.

Helyreigazítás

A 2017.02.24-én megjelent, Megvan, ki építi a méregdrága Puskás stadiont című cikkünkben Pálffy Balázsra, a Magyar Építő Zrt. igazgatósági tagjára utalással azt a valótlan tényt állítottuk, hogy Pálffy Balázs Mészáros Lőrinc veje. Az általunk állítottakkal szemben a valós tények szerint Pálffy Balázs Mészáros Lőrincnek nem a veje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik