Belföld

Lúggal leöntött nő: olyan ítélet kell, ami garantálja, hogy mással ez ne történhessen meg

Életveszélyt okozó testi sértés helyett csak maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozó testi sértés, valamint kifosztás miatt ítélték el B Krisztiánt első fokon. Pedig Renner Erika és ügyvédje azt mondja, közvetlen életveszélyben volt, amikor B. Krisztián elkábította és lúggal leöntötte. A pénteki tárgyalásnak tulajdonképpen az volt a tétje: sikerül-e meggyőzni a másodfokon eljáró bírót arról, hogy Renner Erika valóban életveszélyben volt?

Négy éve, egy tavaszi reggelen Erika, miután útnak indította a gyerekeit, elindult, hogy megsétáltassa a kutyáját. Kinyitotta az ajtót, de egy kerékpárosmaszkot viselő férfit pillantott meg, aki az ajtó előtt ácsorgott. A férfi megragadta a nyakát, és betuszkolta a lakásba. A földre teperte, zsineggel összekötözte, a farkát csóváló kutyát kivitte a konyhába, majd elkérte a földön fekvő Erikától a lakáskulcsot. Bezárta az ajtót és combon szúrta egy kábító injekcióval. Erika eddig emlékszik arra, mi történt.

Ahogyan az a korábbi tárgyalásokon kiderült, ezután a támadó levetkőztette a nőt, majd leöntötte lúggal a nemi szervét.

Az ájult asszonyt végül szőnyegbe csavarta, majd távozott. Renner Erikát órákkal később a volt férje és új barátja találta meg. Azóta is kezelés alatt áll. Borzalmas kínokat kell kiállnia. Eddig hat műtéten esett át, új hüvelyt kell kialakítaniuk az orvosoknak, pillanatnyilag sem szexuális életre, sem vizeletürítésre nem képes.

A rokon

Az életveszélyes égési sérülésekkel járó bűncselekmény elkövetésével B. Krisztiánt, egy budai kórház akkori főigazgatóját, Renner Erika hajdani általános iskolai évfolyamtársát gyanúsították meg. B Krisztián 4 hónapot volt előzetesben, aztán a Fővárosi Főügyészség 2014 augusztusban közölte: megszüntették a nyomozást a gyanúsítottal szemben. Nem volt elegendő bizonyíték ellene, ezért döntöttek így. Már akkor többen azt pedzegették, hogy a döntés nem lehet véletlen. A gyanúsított ugyanis a Nemzet Orvosa, Mikola István rokona.

A DK egészen odáig ment, hogy írásbeli kérdéssel fordul Polt Péter legfőbb ügyészhez az ügyben. Tudni akarta, hogy adott-e utasítást Mikola István vagy más magas rangú fideszes politikus az ügyészségnek arra, hogy le kell állítani a rokon elleni nyomozást. Renner Erika ügyvédje is panasszal élt a nyomozás megszüntetése ellen. Aztán mégis megvádolták B.Krisztiánt a brutális bűncselekménnyel.

A vádlott

Dr. B. Krisztián a Semmelweis Egyetemen tanult, de már egyetemi éveiben elkezdett dolgozni az Országos Mentőszolgálatnál. Egy évet a kanadai McGill Egyetemen is hallgatott, dolgozott kutatóként a Pharmacon nevű gyógyszerészeti cégnél, majd a Corvinuson is szerzett egy diplomát. 2005-től dolgozott abban a budai kórházban, aminek később igazgatója lett, de volt az Egyházi Kórházak Szövetségének elnökhelyettese is.

A viszony

Erika és Krisztián, az iskolai évek után 20 évig semmit nem tudott egymásról egészen addig, amíg Krisztián meg nem kereste a nőt egy közösségi oldalon. A férfi – aki ekkor már ötgyermekes családapa volt az mondta, válni akar. Ezek után másfél évig tartott a kapcsolat, de ahogy lassan kiderült, a férfi mégsem akar válni, Erika kirakta.

A szakítás és a támadás között négy hónap telt el. B. sokszor hívta a nőt, de ekkor már nem találkoztak. Látta a férfit, amint járó motorral megállt a ház előtt, SMS-eket kapott tőle. Zaklatta.

A férfi ügyében első fokon, májusban született döntés, a gyermekorvos akkor négy év letöltendő börtönbüntetést kapott, illetve öt évre eltiltották a hivatása gyakorlásától. Ebbe az időbe beleszámít az az idő is, amit rács mögött, előzetes letartóztatásban töltött.

Fotó: Pál Anna Viktória

Perbeszéd

Erika védője a mostani perbeszédében egyértelműen az ügyészséget támadta. Gál András azt mondta, sokan kerek perec megkérdezik tőle:

„ha nem egy ismert állami vezető rokona ülne a vádlottak padján, akkor is így kezelné az ügyet az ügyészség?”

Korábban az ügyészség úgy nyilatkozott, hogy az első fokon megállapított bűncselekmény minősítését helyesnek, a négy éves börtönbüntetést viszont kevésnek tartja, és a másodfokú eljárásban súlyosabb szabadságvesztést kérnek majd.

Gál András most azt mondta a perbeszédében, hogy emberölés kísérlete és rablás lenne a tényállás, ami miatt büntetni kellene B. Krisztiánt. A védő szerint fennállt az életveszély, még ha abban van is vita, hogy ez hány esetben történt. Szerinte a vádlott tökéletesen tisztában volt azzal, hogy Erika belehalhat a támadásba.

Erika ma nem akart beszélni a bíróság előtt. A tárgyalás után azonban elmondta, hogy ebben az ügyben még nem tapasztalt olyan korrekt tárgyalást, mint a mostani. Azt azonban hozzátette, hogy az ügyészségben továbbra sem bízik. Arra a kérdésre, hogy milyen ítélettel lenne elégedett, csak annyit mondott, hogy olyannal, ami garantálja, hogy senkivel nem történhet olyan szörnyűség többet, mint vele. Személyes életét már nem befolyásolja az ítélet, de azt szeretné, hogy a verdiktnek visszatartó ereje legyen a későbbiekben.

Nem ő volt

B. Krisztián ügyvédje hosszasan sorolta azokat a paragrafusokat, amelyek szerinte alátámasztják, hogy az elsőfokú ítélet nem volt megfelelő, ezért azt hatályon kívül kellene helyezni. De Dr. Szekér Gyula ennél is nyomatékosabban kérte a bíróságot, hogy mentse fel védencét, mivel szerinte a bűnösség nem áll fenn.

B. Krisztián az utolsó szó jogán szintén a felmentését kérte. Továbbra is arra hivatkozott, hogy nem így szokta kezelni a konfliktusait. Azt elismerte, hogy egy hosszabb folyamat volt feldolgoznia azt a tényt, hogy Erika nem vele képzeli el a jövőjét, és ezen az úton többször „megtorpant, visszafordult”. Azt azonban határozottan tagadta, hogy zaklatta volna a nőt. Szerinte mindössze azért áll a bíróság előtt, mert nem volt jobb ötlete a rendőrségnek. Sértő számára, hogy mindenki arról beszél, ő lehetett a támadó, mert nem tudja kezelni az ilyen válságokat az életében.

Ítélet március 10-én lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik