Belföld

Az LMP népszavazást kezdeményez a paksi bővítésről

paksi-atomeromu(430x286).jpg (Array)
paksi-atomeromu(430x286).jpg (Array)

Szél Bernadett, az LMP társelnöke azt mondta: az olimpiai aláírásgyűjtéseknél bebizonyosodott, az emberek nem hagyják, hogy bizonyos kérdésekben a kormány a fejük felett és a hátuk mögött döntsön. Ezért országos népszavazást kezdeményeznek a paksi atomerőmű bővítéséről.

Azért nyújtják be a kérdést hamarosan a Nemzeti Választási Bizottsághoz, mert a paksi atomerőmű bővítése még az olimpiarendezésnél is kockázatosabb vállalkozás – közölte.

Az LMP kérdése úgy szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezhetőek?

Ungár Péter, a párt elnökségi tagja az időzítést azzal magyarázta, hogy ezentúl nem várhatnak az EU beavatkozására, mert az Európai Bizottság a jövő héten várhatóan az utolsó, a paksi bővítéshez kapcsolódó kötelezettségszegési eljárást is meg fogja szüntetni Magyarország ellen.

Szél Bernadett elmondta, az LMP mindent elkövet, hogy ne lehessen belekötni a kérdésükbe. Korábban ugyanis Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője már megpróbálkozott egy népszavazási kérdéssel, de azt nem hitelesítették, mert a határozat szerint a referendum nemzetközi szerződést írna felül. Ungár Péter ehhez azt tette hozzá, hogy a nemzetközi szerződésből származó kötelezettségről nem lehet referendumot tartani, de ez nem jelenti azt, hogy magáról a szerződésről ne lehetne kiírni a népszavazást.

A Magyar Idők pénteki cikke szerint a Momentum Mozgalom sem zárja ki, hogy Paks ügyében aláírásgyűjtést is szerveznek, Fekete-Győr András, a szervezet elnöke azt mondta, hogy az erőmű ügyét is meg kellett volna vitatni a társadalommal, ez éppen olyan téma, mint az olimpia.

Azt, hogy erről lesz-e népszavazás, most nem tudjuk megmondani. Ezt is a kormánynak kellett volna kiírnia; jelentős ügy, amivel kapcsolatban nagyon jó pró és kontra érvek vannak.

Hozzátette: fontos kérdés, hogy atomenergiára szeretnénk építeni az energiabiztonságunkat vagy pedig megújuló energiaforrásokra. Szerinte azt is a társadalommal kellett volna megvitatni, kivel szerződünk az új blokkok megépítésére, és megvizsgálják a lehetőségét, hogy induljon-e majd aláírásgyűjtés.

Szél Bernadett ezzel kapcsolatban azt mondta, mindenkire számítanak, aki egyetért kezdeményezésükkel.

Olimpia pipa, felkészül Paks 2?

Csütörtökön ezzel a címmel tette közzé írását Zsiday Viktor alapkezelő, aki szerint a közepesen fejlett/alulfejlett országok gazdaságára komoly veszélyt jelentenek az úgynevezett fehér elefánt projektek. (Azokat hívják így, amelyek építése felemészt egy csomó pénzt, fenntartásuk is sokba kerül, megtérülésük viszont kétséges). Ezek gyakran presztízsprojektek, amelyek az éppen aktuális politikai elitnek fontosak. Zsiday szerint erre lett volna példa az olimpia, de annál is jóval nagyobb közpénzügyi veszélyforrás Paks 2, amely jó eséllyel sosem térül meg, illetve,

olyan változások zajlanak az energetikában, ami alapján az ilyen jellegű erőművekre valószínűleg nem lesz nagy szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik