Belföld

Tömeges leépítés a Kaposvári Egyetemen: csaknem száz dolgozót rúgtak ki

Tömeges elbocsátás volt az év elején a Kaposvári Egyetemen: majd száz embernek kellett mennie. Az intézmény költségvetési nehézségekre hivatkozott.

Az eset még januárban történt, az országos médiában azonban eddig egyáltalán nem lehetett olvasni a hírről. Az egyetem falain belül történtekről kizárólag a Kapost Egyesület által támogatott hírblog számolt be.

Információink szerint a kirúgások 95 dolgozót érintettek, nagy részük technikai-adminisztratív munkatárs, egyharmaduk pedig oktató, elsősorban az Állattudományi Intézetből.

Egy négygyermekes családapát például húsz év munkaviszony után indoklás nélkül bocsátották el, maga is a fent említett intézetben dolgozott docensként, alapozó tárgyat tanított a hallgatóknak.

A részletes tájékozódás érdekében megkerestük a Kaposvári Egyetemet, az alábbi kérdéseket tettük fel az intézmény vezetőségének:

  • Pontosan hány embert bocsátottak el?
  • Miért éppen ezeket a kollégákat küldték el?
  • Az ő munkájukat jelenleg ki végzi el, megszűnt-e a feladatkörük?

Az egyetem a tömeges elbocsátást nem tagadta, de pontos adatokat nem közölt. Levelükben annyit írtak, hogy

a Kaposvári Egyetem költségvetése nem teszi lehetővé a jelenlegi foglalkoztatotti létszám fenntartását, így elkerülhetetlen volt a létszámcsökkentés. A létszámleépítésben érintett munkavállalók kiválasztásának szempontja az volt, hogy az érintett munkatársak által elvégzett feladatok a csökkentést követően is zökkenőmentesen elláthatóak legyenek.

Magyarország erősödik

A csoportos elbocsátás ténye igen meglepő annak fényében, hogy Rétvári Bence éppen néhány héttel ezelőtt számolt be a felsőoktatásban dolgozó oktatók-kutatók 5 százalékos béremeléséről.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy fogalmazott:

minőségi, versenyképes felsőoktatás csupán jól megfizetett dolgozókkal képzelhető el; a cél az, hogy Magyarország erősödését ebben a szektorban is megtapasztalják

De kiemelte még azt is, hogy bár 2010 előtt a forráskivonások következtében nehéz helyzetbe került a szektor, az adósságokat eredményező PPP-konstrukciók jó részének tavaly decemberi kiváltásával és a kancellária rendszerrel a kormány megteremtette a stabil gazdálkodás alapjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik