Belföld

Német lap: a Nolimpia arcvesztés Orbán Viktornak

A Süddeutsche Zeitung című liberális német lap a budapesti olimpiai pályázat ügyéről közölt írást csütörtöki számában.

Cathrin Kahlweit A részvétel nem minden című cikkében kiemelte: a budapesti “NOlympia” mozgalom sikere “arcvesztés” Orbán Viktor miniszterelnöknek és mindazoknak, akik mindenáron a magyar fővárosban akarták rendezni a 2024-es nyári olimpiát.

Róma, Hamburg és Boston után így Budapest is kiszáll a versenyből. A rendezésről folytatott viták fő témája rendre a költségek és a fenntarthatóság volt, de Magyarországon a “fenyegető korrupció” is döntő jelentőségű elem. A bírálók azt vetik az Orbán-kormány szemére, hogy a “klienseire épülő gazdaságot” tart fenn, aminek része a “rendszeres összebeszélés a megbízások odaítélésében” – tette hozzá.

Az olimpia megrendezéséről folytatott politikai vita eddigi nyertese a Momentum mozgalom, amelynek a fordulat éve, 1989 körül született tagjai azt akarják elérni, hogy “végre megvalósuljon a rendszerváltás” – írta a müncheni lap szerzője, hozzátéve, hogy Orbán Viktor kormányzása alatt nem ez az első ellenzéki mozgalom, amely fiatalokat fog össze, és főleg a közösségi portálokon kommunikál. Ilyen volt a Milla is, amely betagozódott az Együttbe.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik