Belföld

L. Simon: „Mi az a G-nap?”

És még egy idézet tőle. „Már ne haragudjon, milyen cenzúra?"

A Fidesz kétszer menesztett államtitkára a 168 Óra riporterével ellentétben nem tartja cikinek, hogy parlamenti képviselőként elvállalta a Figyelő szerkesztőbizottsági tagságát. Méltánytalannak nevezi, hogy a hetilap korábbi főszerkesztője ezzel indokolta távozását. Szerinte az új tulajdonos, Schmidt Mária abszolút független személyiség.

L. Simon László azt mondja, a hetilapnál nincs semmiféle cenzúra, az ő dolga a

külső-belső dizájn megújítása és az, hogy a kultúra hangsúlyosabban jelenjen meg.

A sajtónak nem feladata a hatalom ellenőrzése

Szerinte a politika azért formálhatja a sajtót, mert a sajtó is befolyásolja a politikát.

Hol van demokratikus felhatalmazása ahhoz, hogy ezt tegye?

A közbevetésre, hogy a sajtó feladata a hatalom ellenőrzése, a különböző vélemények felmutatása, ám a Fidesz csak saját üzeneteit akarja látni, hallani, azt feleli, hogy ebből csak annyi igaz, hogy a politikus valóban arra törekszik, hogy saját értékrendjét a többség értékrendjeként lássa viszont, ő is minden szempontból értékalapon határozza meg viszonyát a világhoz. A megújult Figyelőről azt vélelmezi, hogy a világ bemutatása a konzervatív értékrend alapján történik majd. Szerinte

a függetlenség és az elkötelezettség nem mond ellent egymásnak. Egy lap lehet független úgy, hogy egyik párthoz sem kötődik közvetlenül, de közben elkötelezett és értékalapon működik.

Akár Gyurcsány Ferenc is megvehette volna a Figyelőt, a Népszabadságot, mert piacgazdaság van.

Mi akadályozza meg a nagyvállalkozókat abban, hogy befektessenek a médiába – Ha fontos a balosoknak, liberálisoknak a sajtószabadság, miért nem áldoznak rá?

A nap kérdése

Ezt követi egy újabb vita a hirdetések elosztásáról, míg eljutunk a nap kérdéséhez, amit ezúttal az interjúalany tesz fel.

– Mi az a G-nap?

– Most szórakozik velem?

– Nem. Miért, mi az? Ön talán úgy gondolja, hogy a G-nap sajtótörténeti fordulópont?

– Ön szerint nem?

– Én nem látom olyan távolról az eseményt, hogy történeti dimenzióban értelmezni tudjam. Számomra a G-napnak nevezett valami nem bír jelentőséggel.

– A G-nap átszabta a médiapiacot.

L. Simon szomorú

Ő már azt is szomorúnak tartja, hogy a G-napról és hasonlókról beszélgetnek.

Súlyos, hogy ilyen fogalmak ennyire mélyen be tudták magukat vésni a közgondolkodásba. Mélyen színvonalon aluli, ahogy a megnyilatkozás is, ahonnan az elnevezés származik. Pethő Tibor forog a sírjában. Egyébként annyi változott a G-nap óta, hogy a Magyar Nemzet és a Hír TV ellenzékiként pozicionálja magát.”

L. Simon azt mondja, ő nem kapott ukázt, hogy ne járjon be a Hír TV-be, magától nem megy, mert nem ízlése szerint való, ami ott zajlik. A kormányzati médiabefolyásról és lejáratásokról azt mondja, nem foglalkozik bugyiügyekkel, de mivel sok lejárató akciónak volt áldozata, ha valóban lejáratás, akkor szolidáris a hasonló cipőben járó politikusokkal, Volner Jánossal is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik