Rio de Janeiro, 2016. augusztus 20.
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke (b) egy olimpiai fáklyát ajándékoz Orbán Viktor miniszterelnöknek az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett ünnepségen a riói Magyar Házban 2016. augusztus 19-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Belföld

Még nem vontuk vissza az olimpiai pályázatot

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 02. 23. 10:34

Megjelent a kormányhatározat, amelyben Orbán Viktor ezt még csak kéri.

Megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor által jegyzett határozat, amely szerint a kormány

felkéri a Fővárosi Közgyűlést és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, hogy az Olimpia megrendezésére vonatkozó pályázatot vonja vissza.

 

Noha az olimpiai pályázat visszavonásáról szóló hírre már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is reagált, egyelőre még a kormányhatározat is csak megelőlegezi Magyarország visszalépését. A kabinet szerint

az  Olimpia megszervezése nemzeti ügy, amelynek képviseletéhez egyetértés szükséges;
ez az egyetértés az ország vezetői és a pártok között a pályázat benyújtásakor megvolt, amely megtestesült a Fővárosi Közgyűlés 92 százalékos, illetve az Országgyűlés 80 százalékos többséggel meghozott döntésében;
az elmúlt hónapokban a korábban létrejött egység felbomlott, az Olimpia megszervezésének ügye nemzeti ügyből pártüggyé vált;
az egyetértés felbomlásáért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli;
sikeres pályázásra, olimpia megrendezésére csak olyan városoknak van esélyük, ahol a kérdésben egyetértés jött létre és áll fenn, amely feltétel Párizs és Los Angeles esetében ma is teljesül.
“Budapest olimpiai rendezési pályázata esélytelenné vált. Ebben a helyzetben csak az a felelős döntés, ha a Fővárosi Közgyűlés és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az Olimpia rendezésére irányuló pályázatot visszavonja.

Így a kormány megállapítja, hogy “Budapest olimpiai rendezési pályázata esélytelenné vált. Ebben a helyzetben csak az a felelős döntés, ha a Fővárosi Közgyűlés és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az Olimpia rendezésére irányuló pályázatot visszavonja”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.