Belföld

BOM-elnök: 2018-ban dől el, milyen távol vagyunk az olimpiától

Mint ismert, Orbán Viktor, Tarlós István és Borkai Zsolt szerdán úgy döntött, Magyarország visszavonja pályázatát a 2024-es olimpia megrendezésére.

A 24.hu telefonon érte utol Szalay-Berzeviczy Attilát, a Budapesti Olimpiai Mozgalom elnökét, aki arról beszélt, a szervezet azért támogatja még mindig az ötkarikás játékok rendezési ötletét, mert

  • gazdaság- és társadalomfejlesztő projekt,
  • országépítő projekt,
  • feltételrendszert szab,
  • és mozgató mágnes.

Az élet nem állt meg tegnap a budapesti olimpia ügyében, hisz minden egyes közlekedési és sportinfrastruktúra-fejlesztés, ami a pályázat nélkül is elkészül, valójában közelebb visz minket egy majdani olimpiához. Valójában teljesen mindegy, hogy milyen dátumról van, szó, mert nem az úti cél a lényeg ebben a projektben, hanem az oda vezető út.

– nyilatkozta.

Mint fogalmazott, nagyon fontos most politikától mentesen elemezni a 2024-es pályázat kudarcának az okait, hogy tanuljunk belőle. A BOM feladatának érzi, hogy a következő időszakban elvégezze ezt a munkát. A civil szervezet szeretné, ha össze tudna rakni egy olyan anyagot, ami útmutatásként szolgálna a jövő kormányainak és városvezetéseinek, amelyek esetleg majd elgondolkodnak egy újabb pályázáson. Nagyon sok új tudás és tapasztalat birtokában van most Magyarország, a BOM sajnálná, ha ez a semmibe veszne.

Elmondta, meg kell várniuk, ki nyeri a 2024-es olimpiai pályázatot, a NOB mit tanul meg ebből a pályázati ciklusból és jövőre milyen politikai formáció fog kormányt alakítani.

Valójában csak 2018 nyarán kapunk majd tényleges választ arra, hogy az olimpia nagyon távolra került-e tőlünk vagy sem.

A BOM-elnök nélkülözhetetlennek látja, hogy – ha újból pályázni akarunk – népszavazást írjanak ki az ügyben, mert másként nem érdemes elindulni 2019-ben.

Arra a kérdésre, miként lehet az embereket az olimpiarendezés mellé állítani, így felelt:

Érvelni kell, nem érzelemre ható kampányt folytatni. Meg kell mutatni, pontosan mik a kockázatok, hogy lehet azokat minimalizálni, mik a kiadások és mik a haszon tényezők Magyarország számára.

Korábban 60-65 százalékos támogatottsága volt az olimpiának. Mindenki kőbe vésettnek tekintette, hogy itthon nem kell komolyabb kampányt csinálni, helyette inkább a nemzetközi csatatéren kell helytállni.

Szalay-Berzeviczy Attila tisztázta, hogy Gundel Takács Gábor újdonsült BOM-szóvivő tegnapi kijelentése, miszerint “hülyét csinálnánk magunkból a világ előtt, ha visszalépünk a pályázattól”, nem hivatalos kommüniké volt. Az újságíró egyébként a lapunknak csütörtökön megmagyarázta, hogyan értette nyilatkozatát.

Tiszteletben tartjuk a kormány döntését, az olimpia támogatóit és ellenzőit egyaránt meghallgatjuk. Szomorúak voltunk a bejelentés után, ugyanakkor értjük, mi miért történik a politikai ringben

– közölte Szalay-Berzeviczy. Szerinte a probléma forrását nem a honi politikában, hanem a NOB-nál kell keresni. Úgy látja, a bizottság zsákutcában van és nem tesz eleget a pályázók támogatásáért.

Örülhetnek, ha ősszel kettőből választhatnak. Ha a NOB jobb helyzetbe hozná a városokat, könnyebb lenne a politikai nehézségeken átlendülni. Az Agenda 2020 nem elég.

Az elnök egyébként a napokban az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában lezajlott, az olimpiarendezésről szóló nyilvános vitában azt mondta, ha nem lesz olimpia, akkor a hármas metró kocsijai továbbra is kigyulladhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik