Belföld

A BBC és a New York Times is a budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról ír

Orbán Viktor, Tarlós István és Borkai Zsolt szerdán úgy döntött: Magyarország visszavonja pályázatát a 2024-es olimpia megrendezésére. Azóta nem csak Magyarországon téma a visszalépés, a nemzetközi sajtó is tele a kormány meghátrálásával.

A BBC azzal kezdi cikkét, hogy több mint 260 ezren írták alá az olimpiaellenes petíciót, mert szerintük a világesemény megrendezésére szánt összeget inkább az egészségügyre és az oktatásra kellene költeni.

Így már csak Los Angeles és Párizs maradt a két pályázó, miután 2015-ben Hamburg, majd egy évvel később Róma is visszalépett

– írja a BBC.

A döntés egyébként idén szeptemberben lesz Peruban.

A lap Kovács Zoltánt is idézi, aki a Reuters-nek elmondta, a döntés azután született meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök találkozott Tarlós Istvánnal és Borkai Zsolttal.

Kiemelik azt is, hogy Magyarország azért lépett vissza, mert “a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak”. Magyarország volt az egyetlen olyan ország, amely ott van az olimpiai éremszerzők toplistájának első tíz helyén belül, de még nem rendezett olimpiát.

A New York Times idézi Fekete-Győr Andrást is, a Momentum elnökét, (akivel a döntés utáni villáminterjúnkat itt olvashatja el) aki néhány napja a BBC-nek is elmondta, a magyarok azt szeretnék, ha inkább másra költené az állam a pénzt. Arról is írnak, hogy

a városok és országok egyre inkább azt érzik, az olimpia megrendezése anyagi csőd és a világesemény után nem marad más, csak üres stadionok és adósságok. 

A lap úgy tudja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság már azon dolgozik, hogy az olimpia megrendezése ne legyen ilyen hatalmas költség egy városnak.

Budapest visszalépésével Párizs tűnik a legesélyesebbnek, de Los Angeles is ott van a nyomában.

A Los Angeles Times is kiemeli, hogy egy új párt összegyűjtött több mint 260 ezer aláírást, aminek később döntő jelentősége lett.

Korábban már írtunk arról a tíz városról, amely túl szegény és gyáva volt ahhoz, hogy olimpiát rendezzen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik