Belföld

Görög templomtól Felcsútra futottak volna az olimpiai lánggal

Olimpiai láng kísérése görög templomtól Felcsútig – erre a célra kíván támogatást adni a XII. kerületi görög nemzetiségi önkormányzat. A lapunk birtokába jutott dokumentum alapján egy – egyelőre nem azonosított – görög templomtól Orbán Viktor falujáig futna egy görög származású atléta. Az előterjesztés harmadik pontként szerepelt a legutóbbi ülés napirendjén.

Megkerestük Kökény Konstantint, a javaslat előterjesztőjét, a hegyvidéki görög önkormányzat elnökét, hogy megkérdezzük a különleges program részleteiről. Elmondta: ő terjesztette elő ugyan a napirendi pontot, ám az ügy kezdeményezője az országos görög önkormányzat. Hozzátette: legfeljebb 100 ezer forinttal támogatnák a programot, amelynek részeként egy görög futó Felcsúton keresztül Athénba futna.

A költséges projekt apropója Budapest olimpiai pályázata volt. Mint Kökény megjegyezte,

ha az olimpiai eszme van a fókuszban, a görög nemzetiségnek cselekednie kell.

Érdeklődtünk az országos görög önkormányzatnál is, ahol viszont arról informáltak, nincs is ilyen program. Eredetileg valóban vittek volna egy dedikált futball-labdát Felcsútra, a Puskás Akadémiára, ám a budapesti pályázat körüli bonyodalmak miatt ezt is lefújták. A tervhez egyébként sem lett volna szükségük támogatásra.

Elküldtük kérdéseinket a Puskás Akadémiának is, hogy valóban partnerek-e valamelyik programban, s érdeklődtünk a hegyvidéki görögök által előrevetített, Felcsúton át vezető futás részleteiről is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Egyelőre rejtély tehát, hogy milyen programot kíván támogatni a hegyvidéki görög önkormányzat, ki és főleg miért futna Felcsúton át Athénig, s ki találta ki az eseményt.

Ugyanakkor a magyar-görög olimpiai együttműködésnek azért lesz egy megvalósuló projektje is. Legalábbis erre utal, hogy a tervek szerint márciusban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Balog Zoltán miniszter fővédnökségével Olympiában dobog a világ szíve címmel konferenciát tartanak az Országházban.

Az eseményt a görög nemzetiségi önkormányzat szervezi, az Emmi támogatja. A magyar és a görög szabadságeszményt az újkori olimpiai játékok tükrében vizsgáló program keretében lesz előadás Szabadságvágy és az 1821-es görög szabadságharc hatása a magyar-görög kapcsolatok értékvilágára, valamint fellép Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora is, aki Az olimpizmus értékeinek pozitív hatása a sportoló nemzet eszme megvalósulására címmel ad elő. Dionyssis Gangas, a Nemzetközi Olimpiai Akadémia igazgatója a 2004-es athéni olimpia tárgyi és eszmei hozadékáról értekezik, nyilván kedvcsinálóként Budapest számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik