Belföld

Építési engedély nincs, de a kikötő terve már megvan a Balatonnál

35 faházas, kikötővel ellátott nyaralót építenek Balatonmáriafürdőn, miközben a tulajdonos még építési kérelmet sem adott be. A fairtáson már túl vannak.

– A balatonmáriafürdői területről érdeklődnék. Állítólag jegyzőként ön engedélyezte a fairtást, miközben a terület építési tilalom alatt áll.

– Ez magánterület.

– Ez azt jelenti, hogy a Balatonnál építési kérelem nélkül is bármit tehet egy tulajdonos?

Itt szakadt meg a vonal.

Nemrég írtunk arról, hogy féláron adták el a balatonakali kempinget, és titokban apartmanházakat építenének a helyére. A történet után több olvasói levelet is kaptunk, sokan elmesélték, tehetetlennek érzik magukat azzal szemben, hogy a Balaton egyre inkább kezdi elveszíteni természeti értékeit.

Balatonmáriafürdőről is írtak üzenetet, a Balaton-part egy olyan részéről, ahol még zavartalan ősnövényzet, nádas, facsoportok vannak. Illetve voltak. Ugyanis magánkézbe került egy kéthektáros terület közvetlen a parton.

Február 11-én egy közmeghallgatáson Galácz György, a település polgármestere elmondta,

a terület strandnak van nyilvánítva, építési tilalom alatt áll.

Tudomása szerint most mégis 35 faházas, kikötővel ellátott nyaralókat építenek, miközben még építési kérelem sem érkezett a hivatalba. Ennek ellenére a jegyző komoly fairtást engedélyezett:

Ilyen volt:

Ilyen lett:


A főjegyző, Mestány Valéria, ahogy cikkünk elején jeleztük, nem akart beszélni az ügyről, egy kérdés után ránk tette a telefont.

Egy forrásunk azt mondta, a legnagyobb probléma a területtel az,

hogy jogilag nem a Balaton, hanem a part része. 

Még a privatizáció során magánkézbe került, pedig nem kerülhetett volna, így van saját helyrajzi száma is, amelyen gyakorlatilag azt csinálhat a tulajdonos, amit csak akar.

Magánügy

A lakossági meghallgatáson állítólag elhangzott az is, hogy

az új tulajdonos egy árverésen 21 millió forintért vette meg a kéthektáros, vízparti területet.

Smidelik Péter ügyvéd, az új tulajdonos kérdésünkre nem cáfolta, hogy a terület strandnak van nyilvánítva és építési tilalom alatt áll.

A 35 faházas ötletre azt mondta, több tervük is van. A fairtás és a fakivágás között pedig szerinte nagy különbség van, és azért kellett kivágni a a növényzetet, mert a fák már rossz állapotban voltak. Megkérdeztük tőle azt is, hogy mennyiért vásárolta a területet.

 – Ez magánügy.

– Miért vásárol meg valaki egy olyan területet, ami építési tilalom alatt áll?

– Honnan veszi, hogy én vásároltam meg?

– Előző beszélgetésünkkor azt mondta, és a polgármestertől is ezt az információt kaptuk.

– Mondjuk inkább úgy, hogy megszereztem. Így helyes.

Nekünk pedig sikerült megszereznünk az építési terveket. Íme:

Új törvény, új lehetőségek?

Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere azt mondta, a konkrét esetről keveset tud. Azt viszont elmondta, rossz tendencia, amiről tavaly májusban a Népszabadság beszámolt:

A költségvetéssel egy időben benyújtott, így kevés figyelmet kapó törvénycsomag egyik elemeként egy olyan kormányzati módosító is a parlament elé került, amely fellazíthatja a balatoni partszabályozás előírásait. Ez nemcsak az eddigi illegális partfeltöltéseket legalizálhatja, hanem az új beruházásoknak is szabad utat adhat.

Harangozó Gábor a Sonline-nak tavaly azt nyilatkozta, a módosítással figyelmen kívül lehet hagyni környezetvédelmi szempontokat. A szocialista képviselő szerint üdülőházak kerítése vágja el kilométer hosszan a helybélieket és a nyaralókat attól, hogy megközelíthessék a Balatont, számos településen keskeny kis utcavégeken libasorba állva tudják csak ezt megtenni. Azt nyilatkozta, kempinges, ősfás Balaton-parti terület tulajdonosa kereste meg azzal, hogy befektetők jelentkeztek nála,

akik már tudják, hogy lehetővé fogják tenni az ingatlan beépítését.A törvénymódosításban szó sincs a harminc százaléknyi szabadon bejárható parti sáv biztosításáról. Harangozó szerint inkább kisajátításokkal kellene ennek érvényt szerezni, e helyett a módosítási javaslat csak azzal foglalkozik: kiemeltnek nyilvánított beruházás esetén figyelmen kívül hagyhatók a vízpart-szabályozási előírások.

Móring József Attila Somogy megye fejlesztési biztosa a 24.hu-nak elmondta, tudomása szerint egyelőre csak tervben van az új szabályozás. Az önkormányzatok véleményét már kikérték, és hamarosan döntés születhet.

Arra a kérdésünkre, hogy szerinte erre bazírozhat-e egy olyan vállalkozó, aki építési tilalom alatt álló területet vásárol meg, azt válaszolta:

az élet tele van kockázattal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik