Belföld

400 ezer forintot bukik egy lány az újpesti postamizéria miatt

Hiába a 15 napos fellebbezési határidő, ha nem is jut el a határozat az érintetthez.

Viktória (nevét kérésére megváltoztattuk) Káposztásmegyeren él édesanyjával. Korábban felsőoktatási szakképzésben vett részt a Budapesti Gazdasági Egyetemen (akkor még főiskolán), de mivel nem tett sikeres nyelvvizsgát, így az oklevelét sem szerezte meg a határidőn belül. Emiatt – a vonatkozó jogszabályi előírások miatt – határozatot kapott az Oktatási Hivataltól, hogy fizesse vissza az igénybe vett állami ösztöndíj összegének felét, azaz 396 000 forintot. Az irat szerint 15 napja van fellebbezni,

azaz csak lett volna: a kézbesítőhiány és a kialakult káosz miatt a levél keltétől számítva huszonkét nap után került kezébe a dokumentum.

Február elején írtuk meg, hogy gőzerővel toboroz a Magyar Posta, a Homár blogra pedig néhány napja felkerült egy káposztásmegyeri lakos levele, aki arról számolt be, hogy többen nem kapták meg időben a csekkjeiket vagy a felszólításokat.

Így bukkant a levélre Viktória.

Viktória esete azonban nemcsak a késés és az emiatt potenciálisan elúszó fellebbezési lehetőség miatt érdekes: ő ugyanis tértivevényes levelet kapott, tehát valaki átvette, aláírta a küldeményt, majd bedobta a postaládájukba.

Viktória most a Budapesti Gazdasági Egyetemhez fordul, mert szeretne méltányosságot kérni: röghöz kötné magát, azaz több évre vállalja, hogy Magyarországon fog dolgozni, mert most nem tudja kifizetni ezt a több százezer forintot.

Tudtam, hogy majd fizetni kell, viszont azt nem, hogy a diplomaszerzéshez rendelkezésre álló idő (a képzés másfélszerese) a képzés elejétől indul. Most attól félek, hogy kicsúsztam az időből, az itt maradás sem oldja meg a problémát, és fizetnem kell

– mondta Viktória.

Megkérdeztük a Magyar Postától, hogy mennyivel változott a létszám tavaly ilyenkorhoz képest Újpesten, illetve Káposztásmegyeren, de nem árulták el. Mint írták,

elsősorban a központi régióban és Nyugat-Magyarországon küzdenek munkaerőhiánnyal, és főként a kézbesítési, illetve logisztikai területeken. Zömében alap- és középfokú végzettségű munkavállalókat keresnek most, illetve az irányítási területen meghirdetett munkakörökhöz felsőfokú végzettséggel rendelkező kollégákat.

Fejlécképünk illusztráció: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik