Belföld

Ürülékkel teli, fagyos lakásban hagyta gyerekeit a szőregi pár

Megváltoztatta a Szegedi Törvényszék másodfokon az ítéletet a szőregi pár ügyében, akik a vád szerint  éveken elhanyagolták kilenc gyereküket, de arra is volt példa, hogy egy fűtetlen lakásban hagyták őket. Pontosabban az anya esetében döntött másképp a bíró, ő első fokon kilencrendbeli kiskorú veszélyeztetése és bűnsegédként elkövetett lopás vétségében miatt letöltendő börtönt kapott, egy év hat hónapot. Az asszony most enyhébb büntetéssel – öt év felfüggesztettel – megúszta.

A pár együtt nevelte kilenc kiskorú gyermekét Szőregen. Házasságuk már az első gyermekük születése után megromlott, 2009-től pedig már rendszeresek voltak közöttük a veszekedések, amelyek általában a kicsik előtt zajlottak. Amikor  ittasak voltak, ezek a viták tettlegességig fajultak.

A bíróság megállapította, hogy

a vádlottak 2012. december 10. napján – élelem és fűtés nélkül – huzamosabb időre felügyelet nélkül hagyták otthonukban nyolc kiskorú gyermeküket oly módon, hogy a gyermekek számára nem biztosították az évszaknak megfelelő öltözéket, a gyermekek koszosak és ápolatlanok voltak, a fűtetlen lakásban pedig kosz, emberi vizelet és ürülék volt.

Az ügy számos megrázó részletére fény derült a tárgyalás alatt, például, az apa részegen lehányta egyik kislánya fejét, illetve egy másik gyermekét azért bántalmazta, mert enni merészelt kérni tőle.

A férfi esetében az ítélet nem változott, testi sértés bűntettében, bűnsegédként elkövetett lopás vétségében és kiskorú veszélyeztetésében mondták ki bűnösnek, és három év nyolc hónap börtönnel sújtották. Emellett a bíró elrendelte, hogy egy korábbi ügy miatt kiszabott büntetését – nyolc hónapot – is le kelljen ülnie.

A bíróság emellett mindkét vádlott szülői felügyeleti jogát megszüntette.

A másodfokú bíróság az anya büntetését azért enyhítette, mert büntetlen előéletű, életkörülményei rendeződni látszanak, ugyanis új házasságot kötött, amely kapcsolatból gyermek is született. A bíró szerint a nő esetében„a büntetés célja a maximális tartamú próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásával is elérhető”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik