Belföld

Újabb megbízást kapott a MÁV-tól Mészáros Lőrinc üstököse

Tavaly november 16-án kötött egyéves időtartamú adásvételi keretszerződést a MÁV Mészáros Lőrinc főként út-, vasút- és mélyépítéssel, a kötött pályás közlekedéshez kapcsolódó biztosítóberendezési és áramellátási munkákkal foglalkozó vállalkozásával.

A felcsúti székhelyű R-Kord Kft. 49 millió forintért szállít LED-es fényjelzőket az állami társaságnak a MÁV szerződéslistája szerint.

Az R-Kord Kft.-nek már 2014-ben 1,27 milliárd forintos árbevétele volt, de a legnagyobb közbeszerzési sikerét tavaly, a Swietelsy Vasúttechnika Kft. konzorciumi partnereként könyvelhette el: ők nyerték el a Szombathely-Zalaszentiván vasútvonal villamosítására kiírt közbeszerzést 13,3 milliárd forintért, ami 40 százalékkal több a pályázati felhívásban megjelölt összegnél. Az R-Kord az idegenforgalomban is érdekelt, a cég vásárolta meg a balatonalmádi Ramada hotel épületét, az üzemeltetési jogokat pedig egy szintén Mészáros-érdekeltség, az Event-Immo Kft. szerezte meg tavaly nyáron.

A MÁV-val egyébként nemcsak a polgármester, hanem öccsének cége is üzleti kapcsolatban áll. Ahogyan tavaly megírtuk, a Mészáros János vállalkozásaként ismert Agro-Felcsút Kft. tízmilliókért szállít abroncsköpenyeket a vasútnak.

Dicső birodalom része

Hétfőn az Index a Mészáros Lőrinchez köthető cégek saját tőkéjének számbavételével próbálta felmérni a felcsúti polgármester, nagyvállalkozó vagyonát. Mészáros saját cégeinek 12 milliárd forint a saját tőkéjük, ebben azonban nincsenek benne tavaly alapított vállalkozásai. 2010-ben még csak egy cége volt, a gázszerelő-vállalkozásból lett építőipari Mészáros és Mészáros Kft. Ez csak tavaly 140 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el, amivel tíz év alatt az ezerszeresére növelte bevételeit.

Ráadásul az Átlátszó információi szerint a Mészáros-birodalom tovább nőtt: a Búzakalász 66 Felcsút Kft. lett a milliárdos forgalmú, több ezer hektáron gazdálkodó Hidasháti Mg Zrt. közvetett tulajdonosa, illetve a Mészáros-környéki befektetőcégként hivatkozott Opimus Group Nyrt. visszavásárolta a Csabatáj Zrt.-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik