Belföld

Schmitt Pál: Meggyilkolták az olimpiai álmot

A bukott köztársasági elnök az Inforádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy volt egy nemzeti álom, amit megtorpedóztak.

Nem vagyok benne egyáltalán biztos, hogy ők az olimpiai eszme, a játékok ellen kezdték ezt az akciót, inkább politikai szándékból, üzente a Momentumnak.

Szerinte meggyilkolták az olimpiai álmot, amit nagyon sajnál.

Ha győzni szeretnénk, akkor először meg kellene tartani a népszavazást, erősen megnyerni, és folytatni a pályázatot. Ebben a pillanatban ennek vajmi kevés jelét látom.

Szerinte a NOB elnöke, Thomas Bach is tisztában van azzal, hogy a kezdeményezés nem az olimpiáról szólt, beszélt vele személyesen, azt mondta, „reméli, túl leszünk ezen az egészen, és folytatjuk, mert a magyar pályázatot egyenrangúnak tartja a másik kettővel, Párizséval és Los Angelesével”.

Reméli, hogy a főváros nem fogja visszavonni a pályázatot, nem is lenne méltó Budapestre tolni az egészet. Szerinte át kell ismét tekinteni a mellette és ellene szóló érveket, és felelős döntést kell hozni.

A jelenlegi helyzet egy talán soha vissza nem térő alkalom. Igenis van esélyünk, jó a pályázatunk, és a NOB-tagok, az én barátaim, kollégáim, akikkel 34 éve együtt dolgozom, ezt a pályázatot nagyon komolyan vették.

Ha mégis lesz népszavazás, annak az eredményét Schmitt szerint is tiszteletben kell tartani.

Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor

Itt meg is hallgathatja a Schmitt Pállal készült interjút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik