Belföld

Orbán kedvenc egyesülete milliárdokért építhet lovardát a megszűnő gyermekvárosban

Kövér László házelnök személyesen vonta felelősségre a Fidesz fóti politikusait, amiért nem támogatták elég lelkesen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat terjeszkedési terveit. A legmagasabb szintű politikai kapcsolatokkal rendelkező szervezet 99 évre kapta meg a gyermekváros egyik részét, de a terület már nem volt elég a lovasterápiához és a díjlovas versenyekhez. Miközben az állami gondozott és menekült fiataloknak távozniuk kell Fótról, mert a kormány megszünteti a régi gyermekvárost, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat újabb 11 hektár állami földet kapott, hogy szállót, uszodát és fedett lovardát építhessen.
  • Ledózerlolják az iskolaépületeket és a lakásokat
  • Mindenkinek mennie kell, megszűnnek a munkahelyek
  • A gyermekvárosban lakó nyugdíjas nevelők és családtagjaik az utcára kerülnek

Leginkább ettől a három dologtól félnek Fóton, amióta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bejelentette, hogy megszüntetik a gyermekvárost.

Fotó: 24.hu

Az alkalmazottak januárban egy állománygyűlésen kaptak tájékoztatást a kormánydöntésről, de a tervekre vonatkozó részletes információkat hiába várták. A beszédekből azt szűrték le, hogy 2018 nyarán, tehát közvetlenül az országgyűlési választás után a Károlyi-kastély területén bezárják az összes állami fenntartású oktatási és szociális intézményt, az 1950-es évek óta felhúzott épületeket pedig lebontják, hogy a felújított kastély mellett visszaállítsák a 60 hektáros park régi formáját. Hamarosan meg is indultak a találgatások, melyik milliárdos nézte ki magának a történelmi arisztokrata család birtokát.

Fotó: 24.hu

Bár Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője a múlt héten azt állította, hogy a bérlők maradhatnak – a kastélyparkban működik az ország legnagyobb a Waldorf-iskolája –, a bizonytalanság nem múlt el. Az ellentmondásos, homályos nyilatkoztatok miatt megmaradtak a kérdőjelek az ingatlanegyüttes 2018 utáni sorsát illetően.

A helyiek szerint a gyermekváros területén egyetlen bérlő van, amelynek semmilyen körülmények között nincs félnivalója az Orbán-kormánytól.

Akik ismerik a gyermekváros belső viszonyait, egybehangzóan állítják, hogy a kastélypark jelentős, lekerített darabját bérlő Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat olyan befolyásos támogatókkal rendelkezik, hogy az nem csupán a fennmaradást, de a háborítatlan és dinamikus terjeszkedést is biztosítja számára.

Fotó: 24.hu

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot (NGYSZ) a rendszerváltás idején alakult. Akkoriban szinte az egész demokratikus ellenzék melléállt, mert az egyik első civil szervezet volt, amely igyekezett megszervezni a hazai és főleg az erdélyi hátrányos helyzetű gyermekek támogatását. Az NGYSZ tevékenysége az elmúlt két és fél évtizedben egyre szerteágazóbb lett, éves költségvetése messze meghaladta a félmilliárd forintot, reprezentatív rendezvényein pedig egyre nagyobb lett a Fidesz prominensek túlsúlya.

A szervezet vezetője, Edvi Péter közismerten az Orbán család barátja. Nem véletlenül, hiszen az alapítók között ott volt Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó is. Az NGYSZ egyesületének elnöki posztját Kövér László házelnök tölti be.

Információnk szerint éppen Kövér László volt az, aki két éve megfenyegette a fóti fideszeseket, mert keresztülhúzták a gyermekmentő szolgálat terjeszkedési terveit.

Fóton a képviselőtestületben megvolt a kormányoldali többség, de a belső ellentétek miatt nem szavazták meg az NGYSZ új, 11,3 hektáros szántóföldjének belterületbe vonását. A szervezet 2015 tavaszán kérte az önkormányzattól a különleges területi besorolást. Az államtól kapott földek átminősítésével a birtok megengedett beépíthetőségének mértéke 20 százalékra emelkedett volna, a zöldfelületnél pedig 50 százalékot kellett volna tartani.

Az NGYSZ Fóton a fiókszervezetén, a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítványon keresztül épített ki egy lovasközpontot. A Gyermekvárostól szinte hermetikusan leválasztott, Jövő Park névre keresztelt lovardában beteg és nehezen kezelhető gyermekek számára biztosítanak lovas foglalkozásokat. A kétségtelenül magas szintű terápiás ellátás mellett évente szerveznek díjlovas versenyeket is, amelyek alkalmat adnak a kormányzati elit felvonulására.

A lovarda működtetésére az NGYSZ évente 60-70 millió forintot költ, ám az államtól az ingatlanokon kívül további pénzeket is vár. Edvi Péter 2016-os éves beszámolójában nekiment Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárnak és helyettesének, mert nem tartották jó ötletnek, hogy OEP-finanszírozás alá vonják a lovasterápiát. Edvi azt írta, hogy „az Emmi kézzel-lábbal tiltakozik, az egészségügyi államtitkárság mindenhol keresztbe tesz”, ezért felszólított mindenkit, hogy főnöküket, Balog Zoltán minisztert bombázzák levelekkel.

Fotó: 24.hu

Máshol sikeresebb volt az NGYSZ adományszerzése: az állammal jó kapcsolatban álló nagy cégek rendszeresen szponzorálják a rendezvényeit, a lovarda energetikai modernizálására pedig három éve 55 millió forintis uniós támogatást nyertek, amiből napkollektorokkal szerelték fel az egész telepet. Ezek után vetődött fel, hogy újabb és nagyobb épületek is jól jönnének.

A fóti önkormányzat előtt egy szálló, terápiás uszoda, európai szabványnak megfelelő fedett lovarda és istálló részletesen kidolgozott terveit mutatta be a szervezet az átminősítési kérelemmel együtt.

A fóti képviselők elmondták, hogy az NGYSZ egyik alkalmazottja végül prezentációt is tartott az ingatlanfejlesztési elképzelésekről, a pénzügyi források azonban homályban maradtak. A 24.hu-nak nyilatkozó ellenzéki testületi tagok több milliárdosra becsülték a beruházást.

Az azonnali és feltétlen támogatásáért viszont több okból sem lelkesedtek a testületben. A beszámolók tanúsága szerint sokan zokon vették az NGYSZ hangnemét. Többen is szóvá tették, hogy Edvi Péter lekezelően kommunikált a testülettel. Az sem kedvezett, hogy éppen akkoriban mondtak fel az NGYSZ-elnök által beprotezsált városi főépítésznek, mert rövid idő alatt bebizonyosodott, hogy alkalmatlan a feladatra. De leginkább a fideszes polgármester és a szintén kormánypárti testületi tagok ellentéte ártott a beruházást támogató kedvnek.

Fotó: 24.hu

Fóton 2015-ben zajlott a brókerbotrányban elbukott önkormányzati pénzek vizsgálata körül a huzavona. A város egymilliárd forintot vesztett a Hungária Értékpapír Zrt. csődjén. Ám miközben a fideszesek is Bartos Sándor polgármester felelősségét firtatták, éppen a polgármester támogatta az NGYSZ terület-átminősítési kérelmét.

Fotó: 24.hu

A 2015 tavaszi ülésen kiderült, a képviselőtestület kormánypárti tagjainak végül Kövér László és Edvi Péter előtt is magyarázkodniuk kellett, mert azzal vádolták őket, hogy a jó cél helyett a magánérdekeket hagyták érvényesülni. Az egyik képviselő a nyilvános testületi ülésen beszélt a háttérben lezajlott eseményekről. Nem zárta ki azt sem, hogy a későbbiekben személyes következményei is lehetnek az ügynek. A fideszes testületi tag szerint ugyanis

burkoltan elhangzott, hogy ilyen képviselő-testületet nem fognak támogatni, amennyiben ez a viszonyulás.

A fóti közjáték megakasztotta ugyan a lovardabővítés lendületét, de nem hiúsította meg végleg a terveket. A 24.hu információi szerint az elmúlt hónapokban az átalakítási munkák már megkezdődtek. Birtokunkba került képek is bizonyítják, hogy a gyermekváros területén az NGYSZ elkezdte a régi épületek bontását. A szervezet mégis azt írta lapunknak, hogy csak egy legelővel tervezik bővíteni a lovastelepet.

Évi 250 forintért lett kapták meg a használati jogot

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a 24.hu kérdésére azt írta, hogy ők sem kaptak előzetes tájékoztatást a fóti gyermekváros bezárásáról, a hosszú távú tervekről csak a sajtóból értesültek.

 

A Lovasterápiás és Oktató Központ területére először a Nemzeti Vagyonkezelővel, majd 2007-ben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel kötöttek vagyonkezelési szerződést, amely kimondta, hogy a szervezet lett a terület vagyonkezelője, amiért évi nettó 250 forint vagyonkezelői jog gyakorlásáért járó díjat fizet. A Gyermekmentő Szolgálat szerint állami feladatot vállalnak át: saját erőből végzik többek között különféle fogyatékkal élő, speciális nevelési igényű gyermekek fejlesztését, rehabilitációját, illetve akkreditált lovasterápiás képzést, oktatást, valamint parasportoktatást is nyújtanak a szakembereknek. Ennek ellenére – bár az elmúlt nyolc évben többször pályáztak az OEP-nél – nem fogadják be a lovasterápiát. Az NGYSZ szerint az uniós pályázatokkal sem kényeztették el őket, sok pályázatuk volt, de csupán az 55 millió forintos energetikai tendert kapták meg.

 

A díjlovas és lovasterápiás verseny céljáról azt írták, hogy azzal akarják felhívni a lovas társadalom és főként az egész közvélemény figyelmét a fogyatékkal élő gyerekek magyarországi helyzetére, a lovasterápia szerepére. A versenyekre az ország minden területéről hívunk fogyatékkal élő gyerekeket.

 

Az NGYSZ az ingatlanberuházásról nem írt. A szervezet azt állítja, hogy „a központ lovas pályái nem bővülnek, de reméljük, hogy a további területeket tudunk bevonni legelőnek, amire a lovaink még jobb ellátása érdekében van szükség. Most tárgyalunk arról, hogy egy 5,5 hektáros területtel növeljük a legelőket. A tárgyalásokat még nem zártuk le, úgyhogy erről a kérdésről valószínűleg egy-két hónap múlva tudunk csak nyilatkozni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik