Belföld

Gigakülönbségek a magyar nyugdíjak között

A felső és alsó tizednél is nagy a különbség a legmagasabb, illetve a legalacsonyabb nyugdíjak között.

Ez derül ki Rétvári Bence államtitkár írásbeli válaszából, amit a szocialista Lukács Zoltán hat kérdésére adott. Tavaly az alsó, illetve a felső jövedelmi kategóriába tartozók nyugellátása között 163 195 forint volt a különbség, ami szinte elenyésző ahhoz képest, hogy ez a különbség a munkajövedelmeknél 452 228 forint volt.

Arra a kérdésre viszont az államtitkár nem válaszolt, mekkora a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb öregségi nyugdíj között.

(Ezt a jelenlegi szabályok szerint nem hozhatta nyilvánosságra.) Tavaly Rétvári annyit elárult, hogy egymillió forint feletti nyugdíjat 50 év szolgálati idő alapján majdnem 70 éves biztosítottak igényeltek. A 2016. április 30-i adatok alapján 43 fő részesül 500 ezer és egymillió forint közötti öregségi nyugdíjban. 1 és 2 millió forint közötti nyugdíjat két főnek folyósítottak. Ennél többet senki nem kapott. Augusztusban már öten voltak a milliomos nyugdíjasok és egy ember kétmillió feletti nyugellátásban részesült.

Rétvári válaszából nem derült ki, hányan kapták a legkevesebbet, de tavaly az öregségi nyugdíj legkisebb összege nem változott, az havi 28 500 forint maradt.

A korábbi adatok szerint pedig 72 ezren voltak, akik havi 50 ezernél kevesebbet kaptak. Az emberminisztérium államtitkára 2015-ös adatok alapján írta azt, hogy a nyugellátásokra a GDP 8,9 százaléka ment el, és két éve a közgyógyellátásra jogosultak 34 százaléka 62 év feletti volt, ami idén mintegy 5,6 milliárd forintos ráfordítást jelenthet.

Az időskorúak járadékára, amit a jövedelemmel nem rendelkező vagy alacsony jövedelmű időskorúak kapnak, tavaly mintegy 2,4 milliárd forintot fizettek ki.Mint korábban megírtuk, Magyarországon azóta vannak giganyugdíjak, hogy 2013-ban eltörölték a járulékfizetési plafont (és a nyugdíjplafont is). Lapunknak Simonovits András nyugdíjszakértő azt mondta, éppen ezért lesz még több milliós nyugdíj is, de egy civilizált országban van nyugdíjplafon. Korábban volt olyan nyugdíjas szervezet, amely azt kérte a kormányfőtől, hogy éppen azért ne legyen százalékban egységes a nyugdíjemelés, mert azt megkapja mindenki, az egymilliós és az ötvenezres nyugdíj után is egységesen, ami teljesen torz statisztikákat eredményez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik