Belföld

Orbán: pártügyként az olimpiát nem lehet diadalra vinni

Szerinte korábban nemzeti volt.

Orbán Viktor a parlament folyosóján nyilatkozott újságíróknak a budapesti olimpiai pályázattal kapcsolatos fejleményekről – írja a hirado.hu.

Nemzeti ügyből pártügy lett, és minden pártügy sorsa kétséges. Most – mivel új helyzet van – ezt értékelni kell, és a kérdés az, hogy tudunk-e egy pártügyből újra nemzeti ügyet csinálni. Ez a kérdés, ami előttünk áll.

Az állami hírügynökség később ezt kiegészítette azzal, hogy Orbán szeretne nemzeti üggyé tenni, de ha ez nem sikerül, akkor be kell látni,

pártügyként nem lehet diadalra vinni.

A kormányfő megerősítette, szerdán a kormány és a Fővárosi Közgyűlés is megvitatja a kialakult helyzetet. Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy megállapodott-e Tarlós István főpolgármesterrel arról, hogy 2019 után is folytathatja munkáját, ha visszavonja az olimpiai pályázatot, azt felelte:

a Fideszben nem szoktak pozíciót osztani, csak munkát.

Korábban ezt a főpolgármester is cáfolta, a kormányfő pedig tartja magát ahhoz, hogy a parlamenti választásokig semmilyen pozícióról nem tárgyal. Az öt ügyben tervezett nemzeti konzultációkról (az olimpia nem szerepel köztük) Orbán azt mondta, azok nélkül sem esélytelen kormány, de egészen más a súlya, ha az egész ország képviseletében tud fellépni.

Korábban megnéztük, mit mondott a kormányfő a nyári játékok óta, amikor még valóban a nemzet, sőt a régió olimpiájaként beszélt a budapestiről. Elfogadva, hogy Orbán Viktor beszédei általában jól megírtak, és mindig pontos célt szolgálnak, beszédei alapján tanulságosnak tűnik, miként fogyott el azokból az olimpiai pályázat, mint kulcsüzenet. Az is érdekes lehet, hogy jóval a Momentum Mozgalom felbukkanása előtt Orbán Viktor milyen komoly ellentétként állította be a sportszerető magyarok közössége, illetve a nemzet jövőjét veszélyeztetők között feszülőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik