Belföld

Olimpia: Tarlós cáfolja az alkut, kiosztja Kósát

Fidesz-kongresszus: Tarlós (tarlós istván)
Fidesz-kongresszus: Tarlós (tarlós istván)
Nem fogja eltűrni, hogy az olimpia ügyében a "fővárossal vitessék el a balhét".

A főpolgármester nevetségesnek tartja, hogy paktumot kötött volna a miniszterelnökkel, azt mondja a Magyar Nemzetnek, nem fogja eltűrni, hogy az olimpia ügyében a “fővárossal vitessék el a balhét”. Korábban az atv.hu írt arról, hogy Orbán újabb főpolgármesteri jelölést ajánlott Tarlósnak, ha ő tesz javaslatot a pályázat visszavonására, kvázi elismeri a főváros felelősségét.

Egyenesen arcátlanság, ahogy az olimpiarendezés ügyében Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Budapestre, a fővárosi önkormányzatra hárítaná a felelősséget.

Tarlós István pénteken már egyeztetett Orbán Viktorral, várhatóan szerdán este is tárgyalnak, de döntés még nem lesz, nem is lehet, ezért is megdöbbentő a Fidesz-frakcióvezető nyilatkozata. Korábban Kósa Lajos többször is arról beszélt, hogy az olimpia Budapest ügye, nem a kormányé, nem parlamenté. Ezt a főpolgármester előzőleg már tételesen cáfolta, de most azt mondja, az a fő kérdés, lesz-e népszavazás az ügyben, vagy pedig Magyarország visszalép a pályázattól. (Az atv.hu korábban azt írta, a kormány a vasárnapi boltzár mintájára visszavonná a kandidálást, hogy elkerülje a népszavazást.)

Egy biztos: amíg az ügyben érintettek, különösen a MOB, annak elnöke, Borkai Zsolt nem szólal meg, egy lépést sem teszünk, pláne nem kampányolunk.

Tarlós érdeklődéssel várja Bienerth Gusztáv (az olimpiai pályázat alelnöke, az úszószövetség elnöke) nyilatkozatát is. A budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányát készítő PricewaterhouseCoopers egykori magyarországi vezérigazgatója az elmúlt években konferenciák során állt ki a „gazdaságos rendezés” mellett.

Ha Budapest lenne a felelős, miért kellett állami pénzeket költeni minderre, és miért lett kormánybiztosa az olimpiának, vagy miért szavazott a kérdésről – egyébként nagy többséggel – a magyar parlament?

Tarlós István a fővárosi közgyűlés szerdai ülésére meghívja Fürjes Balázst, aki nemcsak a kiemelt budapesti beruházások kormánybiztosa, hanem „Budapest olimpiai pályázatának a vezetője” is. A főpolgármester ugyanakkor megismételte, mennyire álságosnak tartja az ellenzék hozzáállását is.

Korábban az atv.hu kormányközeli forrásai alapján arról is írt, hogy Orbán Viktor Rió óta tudja, Budapestnek nincs esélye a 2024-es nyári játékok megrendezésére. Ehhez képest novemberben még komoly küldöttség bizonygatta Dohában, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) közgyűlésén, hogy Budapest készen áll a játékok megrendezésére,

a megfelelő város a megfelelő időben.

A budapesti olimpiai pályázat vezetője akkor azt mondta, Magyarország az utóbbi 15 évben 55 milliárd dollár értékű infrastrukturális és sportberuházást valósított meg olimpiarendezéstől függetlenül, de arra felkészülve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik