Belföld

Meghalt Rejtő E. Tibor, a K&H-botrány egyik vádlottja

Néhány nappal az után hunyt el, hogy kézhez kapta a felmentéséről szóló döntést a 14 éve húzódó ügyben.

Meghalt Rejtő E. Tibor, a K&H Bank egykori elnök-vezérigazgatója, a Kulcsár Attila-féle brókerbotrány sikkasztással vádolt harmadrendű vádlottja – írja a Magyar Nemzet. A bankár súlyos betegség után, múlt pénteken halt meg, az után néhány nappal, hogy kézhez kapta a felmentéséről szóló bírói döntést.

A K&H-botrány 2003-ban robbant ki, az évekig tartó nyomozás húszmilliárd forint elsikkasztását és nyolcmilliárdos károkozást tárt fel. Az ügy politikai síkra terelődött, amikor kiderült, hogy egyes állami cégek a nagyberuházásokra előre kiutalt költségvetési pénzeket – az összegek tényleges felhasználásáig – szinte ellenőrizetlenül használhatják, például tőzsdézhetnek, és a profitot zsebre tehetik.

Az eljárás során világossá vált, hogy egyes vip ügyfeleknek milliós összegű hozamokat fizettek ki elszámolás nélkül, egyesek pedig azzal is tisztában voltak, hogy törvénytelen tranzakciókból származó pénzt kapnak így. A befektetéseket Kulcsár Attila különféle beruházásokba irányította, de lelepleződése után elapadtak a források, és nem tudtak mihez nyúlni, ha egy vip ügyfél a pénzét követelte. A piramisjátékra hajazó rendszer így napok alatt összeomlott.

Az ügy majdnem 14 évvel a kirobbanása után a megismételt eljárásnál tart, Kulcsár Attilát első fokon hat és fél év szabadságvesztésre ítélték. Április 20-án kezdődik a másodfokú tárgyalás, május 12-én várható jogerős ítélet.

Rejtő E. Tibort Kulcsár Attila pártfogójaként emlegették, de ez a bíróságon nem bizonyosodott be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik