Belföld

Felfüggesztettel megúszta a rákos betegeket kezelő állatorvos

injekcio(210x140).jpg (Array)
injekcio(210x140).jpg (Array)

Bűnösnek találta a Mosonmagyaróvári Járásbíróság hétfőn első fokon azt a mosonmagyaróvári állatorvost, aki éveken át kezelt rákos betegeket otthonában és Budapesten is. Kuruzslás miatt ítélték el, tettéért egy év börtönt kapott két év próbaidőre felfüggesztve, illetve ki kell fizetnie a bűnügyi költségeket, valamivel több mint 132 ezer forintot – tudtuk meg Győri Törvényszéktől.

A bíróság szerint az történt, ami a vádiratban állt, vagyis a doktor, aki az egyik nemzetközi Rák-Információs és Prevenciós Központ kiemelten közhasznú alapítvány képviselője volt,

2010 és 2015 között az otthonában kialakított irodában és egy budapesti helyszínen heti két-két alkalommal több, különböző stádiumú daganatos beteget fogadott, őket életmód, étkezési és folyadékbeviteli tanácsokkal látta el, és egy termék fogyasztását, valamint mega dózisú C-vitamin intravénás beadását javasolta.

A betegekkel adatlapot töltetett ki, ami a személyes adataikon túl betegségük típusára, stádiumára, étkezési szokásaikra is tartalmazott kérdéseket. A leadott orvosi leletek alapján beadandó C-vitamin mennyiségét maga határozta meg, az ő utasításai alapján, általában heti kétszer-háromszor ápolónők adták be az injekciót. Páciensei a C-vitamint az infúziós oldattal és minden tartozékával az egyik budapesti patikából szerezték be, amit a vádlott javasolt.

A bíróság emlékeztetett: a C-vitamin ampulla beadása akár injekcióban, akár intravénásan invazív beavatkozásnak számít, amelyet humán orvos rendelhet el.

A vádlott ugyan 1964-ben  állatorvosi diplomát szerzett, de nem tagja a Magyar Orvosi Kamarának, sem az Állatorvosi Kamarának.

A bíróság döntésének indokolásában kifejtette, hogy a vádlott állatorvosi diplomája alapján viselt doktori címét felhasználva keltette azt a látszatot, hogy humán orvosi végzettséggel rendelkezik, magát rákkutatónak és professzornak titulálta, ezáltal a betegeket megtévesztve végezte tevékenységét. A vádlott a bírósági eljárásban kínai orvosi bizonyítványával kívánta orvosi végzettségét alátámasztani, a bizonyítványt azonban Magyarországon nem honosíttatta, így azt a bíróság elfogadni nem tudta.

Nem fogadta el a bíróság a vádlott védekezését, miszerint köztudomású tény, hogy mennyi C-vitamint kell szedni, hiszen a tanúvallomások – a betegek és a vádlottal együtt dolgozó ápolók – alátámasztották, hogy a doktor volt, aki minden betegnek egyénileg meghatározta a C-vitamin dózist.

A vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést, az ügyész fellebbezése bejelentésére három napot tartott fenn. Az gy másodfokon a Győri Törvényszéken folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik