Belföld

Kezdő villamosvezető okozta a szegedi balesetet

A vádlott tíz nappal a baleset előtt kezdett villamosvezetőként dolgozni Szegeden. 2015. november 10-én késő délelőtt a Tisza Lajos körúton haladt az Anna-kút irányába körülbelül harminc utassal a járművön. Pár perccel azelőtt, odaért az Anna-kúti kereszteződéshez, átállították a váltókat, mert egy másik szerelvény meghibásodott.

A kézi átállítás miatt a váltó reteszelve maradt és azt a menetrend szerint következő villamos vezetőjének, így a vádlottnak kellett volna mechanikusan, kézzel visszaállítania, azonban

rutintalanságából és figyelmetlensége miatt amikor áthajtott a váltón, nem ellenőrizte, hogy az jó irányba tereli-e a járművet.

Próbált fékezni, ám 5-6 kilométer per órás sebességgel nekiütközött egy szemből érkező villamosnak, amely csaknem húsz utast szállított. A járművek ugyan nem siklottak ki, de a vétlen szerelvény áramszedői kiszakadtak.

A baleset következtében a vétlen villamoson utazó egyik utas 8 napon túl, mintegy 5 hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett, mivel a székről leesett, fejét beütötte és elájult. 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szerzett a vétlen villamos vezetője, valamint 4 további utas is. Mindezeken túlmenően 45, a balesetben érintett villamosokon utazó személy testi épsége került közvetlen veszélybe.

– áll az ügyészség tájékoztatásában. A két villamosban közel nyolcmillió forint kár keletkezett.

A vádirat szerint a villamos vezetője figyelmetlenségből megszegte a villamos közlekedésére vonatkozó és a váltón áthaladással összefüggő, villamosvezetőkre vonatkozó foglalkozási szabályt.

Az ügyet a Szegedi Járásbíróság tárgyalja majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik