Belföld

Amnesty: szembemegy a joggal a menedékkérők őrizetbe vétele

A szervezet szerint évszázadok óta érvényes jogi alapelv, hogy egy embertől csak bírói ellenőrzés mellett vonhatják meg a szabadságot.

Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeivel, és a magyar szabályozással is ellentétes a határőrizeti eljárás szigorításával kapcsolatban benyújtott törvénymódosító csomag – közölte az Amnesty International.

A szervezet szerint téves a kormány kiindulópontja: Magyarországon nincs bevándorlási válsághelyzet, alig érkeznek menedékkérők, a februári adatok szerint alig négyszázan tartózkodnak az országban. Az ellátásuk a rendelkezésre álló befogadó állomásokon megoldható lenne és nincs szó arról, hogy a schengeni határ védelme további szigorításokat indokolna – tették hozzá.

Úgy vélik, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbításával az a kormány szándéka, hogy olyan látszatot keltsen, hogy van mitől félniük a magyar állampolgároknak. Hozzátették: veszélyesnek tartják, hogy a kormány gumiszabályokra támaszkodva általánossá teszi a rendkívüli jogrendet, miközben a menekülők emberi jogait jogsértő módon korlátozzák.

A törvénymódosító csomag értelmében minden Magyarországon jogellenesen tartózkodó külföldit kikísérne a rendőrség a tranzitzóna elé, bármilyen eljárás nélkül. A csoportos kiutasítás viszont alaptörvény-ellenes – véli a szervezet. Álláspontjuk szerint jogszerűtlen a tranzitzónákban, egyéni mérlegelés nélkül elrendelt őrizetbe vételi határozat és jogorvoslati lehetőség nélkül megvalósított folytatólagos fogva tartás.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a javaslat szerint semmilyen bírói fórum nem vizsgálja felül az őrizet jogszerűségét, ez pedig ellentétes azzal az évszázadok óta érvényes jogi alapelvvel, hogy egy ember személyes szabadságának elvonása, bebörtönzése csak bírói ellenőrzés mellett lehetséges. Ezzel figyelmen kívül hagyják  az EU eljárási irányelvét is, ami szerint tilos kizárólag azon az alapon fogva tartani valakit, mert menedéket kért, így idős, beteg emberek és kisgyermekes családok is őrizetbe kerülnének.

A szervezet különösen súlyosnak ítéli, hogy a 14-18 éves, kísérő nélküli kiskorúakat a javaslat kiveszi a gyermekvédelmi ellátórendszerből, és „megengedi, hogy őket is bezárják a konténerekbe”. Úgy vélik, ezzel a bevándorlási státusuk és életkoruk miatt súlyosan diszkriminálják ezeket a gyerekeket, és megfosztják őket a gyermekeket megillető gondoskodástól, ami sérti a gyermekjogi egyezményt és a magyar alaptörvényt is. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik