Belföld

Simonkáék maguknak osztották a pénzt, aztán berágtak a bírságon

A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítványnak majdnem sikerült teljesen megúsznia azt a másfél millió forintos bírságot, amit azért szabtak ki rá, mert elhallgatta, hogy szövevényes kapcsolati háló köti az általa osztott uniós pénz nyerteseihez. Simonka György fideszes országgyűlési képviselő rokonsága és ismeretségi köre egymás között osztotta az uniós pénzt, majd a bírság miatt nekiment a közbeszerzési hatóságnak.

Magyarország és Románia sajtókapcsolatainak javítására 2012-ben óriási uniós keretet lehetett elkölteni. A pénz – nagyjából kétszázezer euró, több mint 60 millió forint – az unió regionális alapjából érkezett, és a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programon (HURO) keresztül terítették szét a két országban.

A pénzek fölött rendelkező magyar szervezetek közé egy pusztaottlakai mezőgazdasági alapítvány is bekerült.

A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány (DBMT) kuratóriuma el is határozta, hogy 79 ezer euróért helyben, Pusztaottlakán elindítják a „Közös sajtó szolgáltatás a határmenti térség jobb informálása érdekében” projektet. Az alapítvány vezetői szerint ez nem volt akkora feladat, hogy nyílt közbeszerzést kelljen kiírni, úgy döntöttek, meg tudnak vele birkózni a környékbeli cégek is.

A DBMT három kft.-től kért ajánlatot. A három közül két cégnek nem sikerült hiánytalan, érvényes pályázatot beadnia. Az egyiknek a szakmai-műszaki alkalmasság alátámasztására szolgáló referenciaigazolások, a másiknak a szakmai-műszaki és a pénzügyi-gazdasági alkalmasságot bizonyító dokumentumok hiányoztak. A nyertes így a Család-Tour  Kft. lett. Az időközben Likefest, majd Mentor Menedzsment névre váltó vállalkozás 79 ezer euróért (24 millió forintért) vállalta egyórányi rádióműsor, néhány kiadvány és három médiatérning megszervezését. A szerződést 2012 áprilisában meg is kötötték.

A baj pár héttel később jött.

A Közbeszerzési Döntőbizottság egy bejelentés alapján vizsgálatot indított:

kiderült, hogy az egyik meghívott cég benne volt a pályázatot kiíró alapítvány alapítói körében, az alapítvány kuratóriumának egyik tagja pedig a pályázat lebonyolítása idején ügyvezető igazgatója volt a nyertesként kihozott cégnek.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Pénzosztók = pénznyerők

Pusztaottlaka a sajtóban arról lett híres, hogy az elmúlt években a Mészáros Lőrinc vezette Felcsútot is lepipálta az egy lakosra jutó uniós támogatások lehívásában. A 470 fős település korábbi polgármestere, a délvidéki Fidesz erős embere, Simonka György körül burjánzani kezdtek a pályázati támogatások elnyerésében jeleskedő cégek, így természetes, hogy a hazai költségvetési és uniós támogatások elosztásában résztvevő Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány sem tőle függetlenül jött létre a faluban.

Alapításában az a Simba Hungary Kft. vállalt fontos szerepet, amelyet éppen Simonka alapított, majd vezetett évekig. Az alapítvány hivatalos képviselői posztját 2012-ben Tóth Renáta, Simonka unokatestvére töltötte be, a kuratóriumban pedig barátja-üzlettársa Uhrin András is helyet kapott.

Véletlenül éppen a Simba Hungary volt az egyik meghívott cég a pályázaton. A győztes Család-Tour Kft.-t pedig Uhrin András vezette. A nevét gyorsan váltogató cég, a Család-Tour/Likefest/Mentor Menedzsment Kft. egykori tulajdonosai között rajta kívül Simonka feleségét, édesanyját is meg lehet találni, de 2015 -ben az alapítvány ügyintézője, Tóth Renáta is csatlakozott. A cég ugyanis 2012 óta nagyon felfutott, több mint 100 millió forintot nyert különféle pályázatokon, forgalma pedig 2015-ben elérte az 1,3 milliárd forintot.

Összeférhetetlenség és alkalmatlanság

Öt éve azonban még más volt a helyzet, a kisebb összegeket is igyekeztek megfogni, különösen amikor a magyar-román sajtópályázaton elkövetett szabálytalanságokért „a jogsértés súlyára való tekintettel” a közbeszerzési hatóság 1,5 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte az alapítványt.

A döntés indoklásában kiemelt helyen szerepelt, hogy a szervezet annak ellenére hívta meg a cégeket a pályázatra, hogy tudomása volt a többszörös összeférhetetlenségről. A hatóság szerint a cégekről előre lehetett tudni azt is, hogy alkalmatlanok a kitűzött feladat elvégzésére, így az alapítvány a cégek kiválasztásával is törvényt sértett.

Ráadásul a pályázati kiírásba is több hiba csúszott.

Még 300 ezer után is fellebbeztek

Az alapítvány nem nyugodott bele a büntetésbe, és a gyulai bíróságon megtámadta a hatóság döntését. Az elsőfokú bíróság helybenhagyta a jogsértésekre vonatkozó korábbi megállapításokat, de új eljárást kért a Közbeszerzési Döntőbizottságtól. A hatóságnál lefolytatott eljárás újabb fordulójában aztán váratlanul eltűnt az összeférhetetlenségre és az alkalmatlanságra vonatkozó tétel, és 300 ezer forintra mérséklődött a büntetés, amit a kisebb, kiírási szabálytalanságok miatt róttak ki.

A pusztaottlakai alapítványt ez sem állította meg, ismét bírósághoz fordult, és támadásba kezdett a közbeszerzési hatóság ellen. Az eljárásban többek között beadási határidők lekésésére, ügyfélképesség elvesztésére hivatkoztak, és kérték a pénzbírság teljes mellőzését. Ám már nem tudták tovább csökkenteni a büntetést. A másfél éve született jogerős ítélet, amely eddig nem került nyilvánosságra, elutasította a DBMT beadványát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik