Belföld

Pintér volt cége ad munkát a korábbi III/II-es Tasnádinak

Tasnádi László alig három hétig volt munkanélküli, az év eleje óta újra korábbi főnöke volt cégénél, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nél igazgató.

Az év eleje óta ismét Tasnádi László a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. igazgatója – tudta meg a 24.hu.

A cégadatok szerint a volt államtitkár január 3-án állt munkába Pintér Sándor belügyminiszter 2010-ben eladott cégénél.

Vagyis Tasnádi csupán három hetet töltött munka nélkül. December 10-i hatállyal járt le rendészeti államtitkári megbízatása a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumban, ahol a többi között az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága tartozott az irányítása alá.

Tasnádi távozását hivatalosan nem indokolták, de közrejátszhatott benne az a botrány, amit az 1956-os forradalom évfordulóján bejelentett előléptetése váltott ki. Lázár János a kormányinfón minősítette kínosnak, hogy a III/II-es múltú államtitkárt október 23-a alkalmából vezérőrnagyból altábornaggyá léptették elő.

Tasnádi László úgy lett Pintér belügyminiszter rendészeti államtitkára, hogy Orbán Viktor Nagy Imre-újratemetésen elmondott beszéde idején még a BRFK III/II-es operatív tisztjeként a beépített ügynököktől várt jelentéseket az ott történtekről.

2014-ben tagadta, hogy állambiztonsági tisztként jelentett volna bárkiről is. Azt mondta, a BRFK-nál kémelhárítással, terrorelhárítással foglalkozott, majd hírszerzési tevékenységet végzett.

2014. június 20.
Tasnádi László a HVG hetilap állításaival kapcsolatban kijelentette, hogy csak kém- és terrorgyanús emberekről jelentett a rendszerváltás előtt, és nem mond le tisztségérő.
Fotó: MTI / Kovács Attila

A rendszerváltás után a Nemzetbiztonsági Hivatal alosztályvezetője, majd az Információs Hivatal osztályvezető helyettese lett. 1998 és 2000 között a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának (a rendőrség belső elhárításának) helyettes vezetője volt, majd ő lett az APEH Bűnügyi Igazgatóságának vezetője.

Tasnádi nem először bukkan fel Pintér Sándorhoz köthető cégeknél, hiszen volt már a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. vezérigazgatója és a Pajzs 07 Biztonságvédelmi Zrt. igazgatósági tagja is.

A 2010-es kormányváltás után ő lett Pintér miniszteri kabinetfőnöke, államtitkárrá 2014-ben nevezték ki.

A Civil Biztonsági Szolgálattól Pintér Sándor még a 2010-es parlamenti választások előtt megvált, de miniszteri kinevezése után a vagyonvédelmi cég volt menedzserei közül más is kapott fontos posztot, a cég volt vezérigazgató-helyettese, Hatala József például nyugállományú altábornagyként lett visszahelyezve országos rendőrfőkapitánynak. Ő az első Orbán-kormány idején az ORFK közbiztonsági főigazgatója volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik