Belföld

Orbán nyakig a Pharaon-botrányban

A Jobbik szerint a kormányfő hazudott. Demeter Márta miniszteri fejeket követel.

Találkozójával Orbán Viktorral indokolta vízumkérelmét a néhai Gaith Pharaon. A Jobbik szerint ez azt jelenti, hogy

Orbán személyesen is nyakig benne van a Pharaon-botrányban.

 

Az ellenzéki párt képviselője, Gyöngyösi Márton emlékeztetett rá, korábban csak annyi tűnt bizonyosnak a többek közt illegális migráció segítésével, terrorszervezet finanszírozásával, nukleáris technológiával visszaéléssel gyanúsított néhai Ghaith Pharaon botrányában, hogy Orbán Viktor több minisztere is érintett.

Varga Mihály előterjesztésére Pharaon cégei kastélyfelújítások után milliárdos adókedvezményt kaptak, Lázár János, a hírszerzést felügyelő miniszter nem járt utána, hogy egy körözött, hosszú bűnlajstrommal rendelkező emberről van szó. Pintér belügyminiszter Pharaon magyarországi tartózkodása során nem tett semmilyen lépést, hogy a körözött személyt elfogják, míg a Szijjártó Péter által felügyelt Magyar Nemzeti Kereskedőház közös céget üzemeltetett vele.

Sajtóhírek és az azokban bemutatott cégbírósági dokumentumok pedig azt is bizonyítják, Orbán Viktor családtagjai üzleti kapcsolatban álltak Pharaonnal.

A Fidesz-kormány bűnlajstroma most tovább bővült, miután kiderült: a nemzetközileg körözött személy azért igényelt vízumot, hogy személyesen Orbán Viktorral találkozzon – közölte a Jobbik politikusa, emlékeztetve rá, hogy pártja a Parlamentben többször is kérdezte

Orbán Viktort Pharaonhoz fűződő viszonyáról, ő azonban minden alkalommal hazudott nekünk és így az egész népnek.

A Jobbik szerint a rendkívül súlyos vádak felvetik a magyar kormánytagok és Orbán Viktor nemzetbiztonsági kockázatát is. A kormányfőnek tisztáznia kellene nemcsak azt, hogy minisztereit, hanem azt is, hogy őt milyen kapcsolat fűzte a nemzetközi bűnözőhöz, illetve társaságához.

Az ügyet kirobbantó Demeter Márta miniszteri fejeket követel. Az MSZP-frakcióból kilépett képviselő az ATV-ben azt mondta, Pharaont politikai utasításra, az állami intézményrendszer asszisztálásával engedték be az országba csak azért,

hogy Orbán Viktor családjával üzletelhessen, ezért a jogi felelősségre vonás mellett a politikai felelősségre vonás lehetőségét is vizsgálni kell.

A minimum az lenne, hogy az érintett minisztereket felmenti a miniszterelnök, de azt is meg kell vizsgálni, hogy Orbán Viktor tudott-e arról, hogy az ügyben többen is rá hivatkoztak. Ha ő tudott a dologról, akkor nem csak alkalmatlan, hanem méltatlan is a miniszterelnöki tisztségre, illetve Demeter szerint is óriási nemzetbiztonsági kockázata van az ügynek.

A miniszterelnök tavaly október 24-én a parlamentben az egész ügyet egy szövetséges ország „titkosszolgálati játszmájának”, a körözött szaúdi olajmágnást pedig professzornak nevezte, elismerve, hogy személyesen is találkoztak egy vacsorán, de előtte megvizsgálták magyarországi tevékenységét, és azt találták, hogy az a magyar törvényeknek megfelel, és nemzetbiztonsági kockázatot nem rejt magában Magyarországra nézve.

A díszvacsorát az a jordán konzulátus adta, amely címére évekig voltak bejegyezve Pharaon cégei, hiszen Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja volt korábbi kézbesítési megbízottjuk.

Már a vacsora is kínos – mondta korábban Draskovics Tibor egykori igazságügyi és rendészeti miniszter, aki szerint több védelmi vonal is van arra, hogy a kormányfőt még véletlenül se hozhassák kapcsolatba kétes alakokkal, persze akár a kormányfő szintjén is születhetett olyan döntés, hogy az összes kockázatot, kedvezőtlen megítélést vállalva is

valamiért ezt az embert szeretni kell,

de több szempontból is hiba volt, hogy Orbán Viktor titkosszolgálati játszmát emlegetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik