Tiszafüred, 2017. február 15.
A drónnal készült felvételen a jégzajlásban sodródó tiszacsegei komp a Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvénynél 2017. február 15-én. A jégtorlasz lassan halad lefelé a folyón, harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Tisza bal partján Tiszafüred és Tiszakeszi között, valamint a Tisza-tó menti védvonalakon.
MTI Fotó: Ruzsa István
Belföld

Brutális erő: hegyeket bontana most a jeges Tisza

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 02. 16. 17:55

Korábban a témában:

A természet elképesztő erejéről tett tanúbizonyságot a szelíden kanyargó szőke Tisza, a “magyarok folyója“. A hólepte, holt csöndbe burkolózó tájon, nemrég még vastag jégpáncél alatt pihent a folyó – nehéz békésebb, romantikusabb képet elképzelni.

Aztán a Kárpátokban elkezdett esni az eső, sőt szakadt, rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullott a vízgyűjtőre. Hirtelen megnőtt a mederben lévő víz szintje, roppant erejével úgy törte fel a helyenként 50 centi vastag jégpáncélt, mint mi az ostyát. Így kezdődött a rég nem látott idei jégzajlás a Tiszán, a folytatásról Láng Istvánt, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetőjét kérdeztük a helyszínről.

Több ezer tonnás gyorsvonat

A Tiszán és a Szamoson érkező árhullám először a folyó felső szakaszán bontotta meg a jeget, több száz négyzetméteres táblák indultak lefelé Záhonytól, folyamatosan bontották, törték maguk előtt a jeget, miközben maguk is aprózódtak. Olyan gyorsan, hogy a tiszacsegei kompról az éjjeliőrnek még leugrani sem volt ideje

MTI / Czeglédi Zsolt

Az egyes helyeken 50 centi vastag jégtömbök egyébként érdekes bizonyítékkal szolgáltak, hogy a felső szakaszon két rétegben fagyott be a víz: alsó részük kék volt, a felső pedig fehér, ami azt jelenti, a folyó jegére még egy vastag réteg csapadék is ráfagyott.

A jégzajlás roppant erejét elég nehéz érzékeltetni, ha az ember nem látja a helyszínen. Sok ezer tonnányi tömeg robog a folyó sebességével, sokszor annál gyorsabban, mint egy gigantikus vonat, megállíthatatlanul. Ötven-hatvan centi átmérőjű fatörzseket úgy roppantott ketté, mint a fogpiszkálót, megtört, meghajlított acélszerkezetek, elsodort hajók, 80 tonnás komp jelezte az útját.

Partra teszi a jégtörőt is

Egyes kanyarokban pedig a jég megakadt természetes gátat, úgynevezett jégdugót alkotott, ezek voltak a jégzajlás legveszélyesebb időszakai. Jó esetben a felgyűlt víz súlya, ereje képes továbbsodorni a torlaszt, rosszabb esetben inkább az árvízi gátakat töri át, a környéket pedig jeges ár önti el – mondja Láng István.

Az egyik legélesebb helyzet február 9-én volt, amikor Tiszadada térségében a szakemberek robbantással bontották meg a jégtorlasz alját, hogy elinduljon lefelé. Erre akkor van szükség, ha a víz túl sekély a jégtörő hajók számára, ellenkező esetben ugyanis ezeket vetik be.

Aznap délután Záhonynál is erre készültek, a rendőrség szakemberi a helyszínen voltak már, felkészültek a robbantásra, amikor az utolsó előtti pillanatban a torlasz magától megindult.

A másik idei példa pedig a 80 tonnás tiszacsegei komp, amit az áradat leszakított a drótkötelekről, és csaknem 40 kilométeren át tolt maga előtt Tiszaderzsig. A Bodrogon útjába kerülő hajókat pedig a négy méter magas partra lökte ki.

A vízügy szakemberei az utóbbi napokban 24 órában tartózkodtak a helyszínen, és Láng István egyetért: a jeges folyó erejével kevés természeti jelenség vetekszik.

Nincs még vége

A lényeg viszont, hogy túl vagyunk rajta, úgy tűnik a jég most már gond nélkül lemegy. Az időjárás is kedvezőnek ígérkezik, már csak az esetlegesen elszabaduló kompokra, hajókra kell figyelni, amik hídnak ütközve nagyon komoly kárt okozhatnak. A duzzasztóművek, hidak bírni fogják a terhelést, úgy vannak tervezve.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs legfrissebb közleménye szerint a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt és a Tiszán is jelentősen mérséklődtek a jégjelenségek. A Tisza a Tisza-tó térségéig, illetve a Csongrádtól kezdődő szakaszokon lényegében jégmentes, de a Tisza tavon illetve Kisköre és Csongrád között még az állójeges szakaszok a jellemzőek. A Tiszalökig tartó szakaszon a vízszintek már mindenütt az I. fokú készültségi szintek alá csökkentek.

(Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.