Belföld

Azért akar nemzeti konzultációt a Fidesz, hogy “valamiféle véleményegységet alakítsanak ki a polgárokkal”

A miniszterelnök évértékelő beszédében legfontosabb nemzeti ügyekként azonosított témákról fog szólni a következő nemzeti konzultáció – mondta Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Kossuth Rádióban.

A kormánypárti politikus a rezsicsökkentés és a munkahelyteremtés megvédését, az uniós közös adópolitika elleni küzdelmet és az illegális bevándorlók őrizetbe vételéért folytatandó harcot említette az évértékelő témái közül, megjegyezve: valószínűleg ezekben a témákban érdemes “valamiféle véleményegységet kialakítani a polgárokkal”.

Elmondása szerint szerdán a kormányfő a Fidesz-KDNP háromnapos kihelyezett frakcióülését elindító beszédében is az évértékelőn megfogalmazott új nemzeti politikára helyezte a hangsúlyt. Vagyis arra, hogy az idén jelentkező kihívásokra

megfelelő válaszokat kell adni, ami csak úgy megy, ha egészen szorosan, egységben harcolunk a magyar választókkal a közös érdekeinkért.

Kósa Lajos szerint idén a migráció ügyében két fontos feladatra kell felkészülnie az Országgyűlésnek, az egyik a “menekültügyi őrizetbe vételhez hasonló intézmény bevezetése”. A másikat az unió azon kérése veti fel, amely szerint Magyarországnak a schengeni határokon minden ki- és belépőt regisztrálnia kellene, az EU-állampolgárokat is. Ez óriási fennakadásokat okozhat, főleg nyáron, ugyanakkor az unió ezt megköveteli, tehát fel kell rá készülni – mondta. Egyelőre a partnerek “nem nagyon nyitottak arra”, hogy sokkal több átlépő sávot nyissunk a határátkelőkön – tette hozzá.

Azt, hogy az MSZP-frakció Majtényi Lászlót, az Eötvös Károly Intézet elnökét ajánlja köztársaságielnök-jelöltnek, Kósa Lajos úgy kommentálta: “azért ez elég mókás, hogy az MSZP olyan jelöltet támogat, aki korábban a legnagyobb megvetéssel beszélt” a pártról.

A menekültek őrizetben tartásáról és a rezsicsökkentés megvédéséről is Nemzeti Konzultáció

Ajánlott videó

Olvasói sztorik