Belföld

“Van egy kedves ír homoszexuális férfiismerősöm”

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője és Rétvári Bence alelnök nemrég írta alá az Anya, apa, gyerekek elnevezésű európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét. A kezdeményezők azt javasolják, hogy az EU a közös döntésekben "a tagállamok közös nevezőjére épülő" házasság- és családfogalmakat használja, azaz azt, hogy a házasság egy férfi és egy nő között kötetik, és a család házasságra és/vagy a szülő-gyermek kapcsolatra épül. Az időközben alighanem lejárt kezdeményezés magyarországi vezetője Frivaldszky Edit, aki korábban az Együtt az Életért Egyesület elnökeként az abortusz betiltásáért kardoskodott. Villáminterjú.

Hány szignójuk van?

Tizenkét hónap alatt egymillió aláírást kell összeszedni európai szinten, aminek legalább 7 országból kell érkeznie. Most több mint 600 ezer aláírás van.

Jó, de Magyarországról hány aláírás kell?

Azt hiszem 15750 a küszöb, és 40 ezer körül vannak itthon az aláírások.

Mire is gyűjtenek pontosan?

A kezdeményezés célja az, hogy ha az unióban bármikor házasságról vagy családról beszélünk, akkor maradjunk a minden tagállamban elfogadott közös definíciónál. Vagyis a házasság egy férfi és egy nő szövetsége, család, ami házasságra vagy leszármazásra alapul, tehát a szülő-gyermek kapcsolatra. Minden egyéb esetben tiszteletben tartva a tagállami kultúrákat, a tagállamra kell bízni, hogyan definiálja a házasságot.

Nem értem pontosan. Hogy mit nevezünk családnak és ki házasodhat kivel, azt most is mi döntjük el.

Igen, de van olyan, amikor valaminek határon átnyúló vonatkozásai vannak, például költözik a család az unióban, és ilyen esetben az unió szabályozhatja ezt a kérdést. Azt vettük észre, hogy más definíciót használnak különböző jogszabályokban. Szóval ez a kérdés arról szól, hogy az unió miben illetéskes és miben nem.

Fotó: MTI/Marjai János

No de ebben pont nem illetékes. Senki nem akarja átírni Brüsszelből a magyar alkotmányt.

Nem, azt nem lehet kimondani, hogy nem illetékes.

Továbbra sem értem.

Nem arról van szó, hogy mondjuk a magyar családdefiníciót ne használhassák esetleg a hollandok, hanem arról, hogy ne erőltessenek ránk valami olyat, amivel mi magyarok még nem értünk egyet, vagy egyáltalán nem értünk egyet.

Ön tudja, hogy a magyar népesség mit gondol?

Miért? Ön tudja?

Nem is én állítom, hogy mi magyarok még nem értünk egyet, vagy egyáltalán nem értünk egyet.

A magyarok többsége úgy gondolkodik, ahogy én. Nézze, én ismerem a felméréseket, a pszichológiai véleményeket, és a gyermekek jobban teljesítenek olyan családban, ahol a biológiai szüleikkel együtt élnek. Szóval van az ideális és van a valóság. Ha csak a magyar felméréseket nézzük, Kopp Máriát, Bagdy Emőkét, akkor látjuk, hogy az ideális az, hogyha a gyermek a szüleivel együtt él.

Ha meg Vekerdy professzort olvassuk, akkor meg az, hogy mindegy, csak szeretetteljes családban éljen.

Hát akkor nézze Vekerdy Tamást! De van egy kedves ír homoszexuális férfiismerősöm, aki azt mondta, hogy ő bizony szeretne gyereket, de nem engedheti meg magának azt, hogy jogilag elvegye a gyereket az anyjától, csak azért mert nem szeretne az anyával együtt élni.

Fotó: Thinkstock

Nekem meg van nagyon kedves leszbikus pár ismerősöm, közösen nevelik a gyereküket. Mi következik ebből?

Hát, hogy vannak ismerőseink.

Hacsak az nem. Továbbra sem értem, hogy mit akarnak.

Hogy minden maradjon úgy, ahogy eddig.

Nem látom, hogy az unió azt akarná, hogy ez megváltozzon.

Nem? Akkor nézze meg, hogy az hogy az Európai Bizottság alelnöke azt nyilatkozta, hogy ennek változnia kell.

Igaz, egyszer Frans Timmermans, az EB alelnöke valóban azt mondta, üdvözölné, ha minden EU-s országban lehetővé tennék az egyneműek házasságát.

Itt azért felmerülhetnek súlyos kérdések.

Lejárt lemez?

Súlyos kérdésnek látszik az is, hogy a 444 cikke szerint az uniós aláírásgyűjtés már tavaly december 11-én lezárult. Frivaldszky szerint azonban az uniós rendelet alapján 12 hónap áll rendelkezésre az aláírások összegyűjtésére, és a gyakorlat azt mutatja, hogy a kezdeményezések az online rendszer felállítása (esetükben április 4.) után tudnak elindulni. Abban bíznak, hogy ezt az érvelést az Európai Bizottság is elfogadja. Ő is elismeri azonban, hogy ez a december 10-i megkeresésük ellenére eddig nem történt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik