Belföld

Szmog és ködveszély! Kiadták a veszélyjelzéseket

Több megyére és a fővárosra is elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a sűrű köd napközben általában ritkul, feloszlik, de főleg az ország középső területein tartósan megmaradhat. Estétől újra mind nagyobb (addig gyengén felhős, derült) területet boríthat be a köd. A ködös, borult területeken hószállingózás, ónos szitálás bárhol kialakulhat.

A tartós sűrű köd veszélye miatt csütörtökre is a fél országra érvényes az elsőfokú figyelmeztetés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köd nehezítheti a közlekedést!

Az Útinform szerda hajnali jelentése szerint a gyorsforgalmi utak, a fő- és mellékutak szárazak, sónedvesek, de a köd miatt korlátozottak a látási viszonyok, Pest, Komárom-Esztergom, Nógrád, Fejér, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében, ahol helyenként 100 m alá csökkent a belátható útszakasz hossza. Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, valamint Putnok körzetében 100-300 m közötti a látótávolság.

A rendőrség is arra figyelmeztet, hogy vezessenek óvatosan a ködös útszakaszok miatt. Mint írták, a ködfoltos útszakaszon a látótávolság hirtelen csökkenhet le, érdemes a jármű sebességét már korábban csökkenteni. A korlátozott látási viszonyok között érdemes kisebb sebességgel, nagyobb követési távolságot tartva autózni.

Ködös időben a vezetés is fárasztóbb, ezért idővel a sofőr reakcióképessége is csökkenhet. Hosszabb utazás esetén tartson gyakrabban pihenőt!

A hirtelen fékezést nem javasolják, az megnehezíti a következő autós dolgát. Sűrű ködben használjanak ködlámpát és különösen figyeljenek a kerékpárosokra, gyalogosokra, akiknek az észlelése ködben nehezebb. Kerékpárosoknál a lámpák, prizmák, a láthatósági mellény viselése életet menthet.

Közben Budapesten ismét elrendelte a főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Mint írták, az előrejelzések szerint szerdán nem várható érdemi javulás a levegő minőségében, így akár a riasztási szintet is meghaladhatja a légszennyezettség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik