Belföld

Orbán nagy öngólt lőhet a civilek démonizálásával

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 02. 15. 15:10

Még hívei szerint is tűrnie kell a civil bírálatot és a kormány sem pénzelhet civileket.

A ZRI Závecz Research Intézet  Indexnek készített kutatásából egyebek között kiderül, hogy az Orbán Viktor által meghirdetett, a független civilek és külföldi támogatóik elleni kormányzati propaganda még nem ért célt. A reprezentatív felmérés szerint a “sorosozás”, “álcivilezés” és a háttérhatalmak emlegetése egyelőre hatástalan, a magyarok a civilekhez elég pozitívan viszonyulnak, noha a többség úgy véli: azok a politikától és a pénzügyi, gazdasági szereplőktől valóban függenek.

77,5 százalék azzal egyetért, hogy a civil vezetőknek kötelező legyen a vagyonbevallás, de ennél is többen mondják (83%), hogy a civilek nyugodtan bírálhatják a kormányt, bő 70 százalék ellenzi a “békemeneteket” szervező Civil Összefogás vagy Orbán Viktor volt polgári köre, a Szövetség a Nemzetért kormányzati finanszírozását.

A többség nem hiszi, hogy a civilek ne szólhatnának bele a politikába, és félti a kormánytól a demokráciát a civilek megtámadása miatt.

Mindez független attól, hogy Soros György a többségnek ellenszenves, bár a pénzember tevékenységéről a megkérdezettek 76 százaléka semmit se tudott mondani. A civil szféra megítélése leginkább a párthovatartozással függ össze.

Elsősorban a DK és az LMP támogatói viszonyulnak pozitívan a civilekhez. A fideszesek körében a legerősebbek az ellenérzések, de még köztük is azok vannak többségben, akik szerint a civilek bírálhatják a kabinetet, kaphatnak külföldről támogatást.

A fideszesek közel hattizede helyteleníti, ha a kormány olyan civil szervezeteknek ad pénzt, amelyek támogatják a politikáját.

A felmerés szerint minél iskolázottabb valaki, annál pozitívabban ítéli meg a civileket. A társadalom működésében betöltött szerepüket, fontosságukat főképp a diplomások értékelik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.