Belföld

Közpénzből rendeltek olimpiát fényező kiadványt a Századvégtől

Az olimpiai pályázatért felelős állami cég ingyen osztogatja a példányokat.

Az olimpiai pályázatért felelős állami cég, a Budapest 2024 Zrt. tízezer példányban rendelt propagandakiadványt a Fidesz-közeli Századvégtől – írta meg a Vastagbőr, amely néhány oldalt is megmutatott a lapból.

A közel kétszáz oldalas kiadvány a Századvég folyóirata, a Nemzeti Érdek olimpiai különszáma. Ez eredetileg 1500 forintba kerül, de a példányokat ingyen osztják a Budapest 2024 rendezvényein, de mások mellett a fővárosi közgyűlés tagjainak is elküldték.

Pataki Márton, az Együtt politikusa közérdekű adatigénylést küldött a Budapest 2024 Zrt-nek, hogy megtudja, mennyi közpénzbe kerül ez a gesztus. A válaszból kiderül, hogy 3 543 000 forint volt a nyomdaköltség, a terjesztési szolgáltatások díja pedig 2 990 000 forint. Az állami cég hozzátette: a különszám elkészítéséhez nem adtak támogatást és nem vásároltak reklámfelületet.

A Vastagbőr szerint semmilyen kritika nem szerepel a kiadványban, minden nyilatkozó az olimpia mellett áll ki. Az előszót G. Fodor Gábor írta, de Tarlós István főpolgármester, Fürjes Balázs kormánybiztos, Gerendai Károly Sziget-alapító, Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom alapítója, Kemény Dénes, a vízilabda-szövetség elnöke, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője, valamint Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök is szerepel benne.

A Századvéggel együtt dolgozó Kód Piac-, Vélemény- és Médiakutató Intézet felmérését is idézik, ami szerint a magyar társadalom több mint kétharmadát büszkeséggel töltené el, ha Budapest nyerné az olimpiarendezés jogát. Ennek ellentmond a Momentum Mozgalom hétfőn nyilvánosságra hozott felmérése, ami szerint a budapestiek 62 százaléka elutasítja a rendezést.

Ahogy korábban megírtuk, pénteken kell leadnia az olimpiarendezésről szóló népszavazást kezdeményező Momentum Mozgalomnak az összegyűjtött aláírásokat, ezután derül ki, összegyűlt-e annyi, hogy kiírhassák a referendumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik