Belföld

Demeter Márta: Orbán miatt jött Pharaon

Ezt az illetékesek pontosan tudták, már akkor, amikor vízumot adtak neki.

Amikor a néhai körözött szaúdi olajmilliárdos 2014 őszén Bejrútban schengeni vízumért folyamodott, az illetékesek pontosan tudták, hogy Orbán Viktorral fog találkozni. Ezt állítja az Indexnek Demeter Márta, aki betekinthetett a Ghaith Pharaon vízumigénylésével kapcsolatos iratokba a Külgazdasági- és Külügyminisztériumban.

A parlamenti képviselő azt mondta: az ügyintézéskor rögzített adatokban fel is tüntették, Pharaon a tiszteletbeli jordán konzul, Zaid Naffa által szervezett rendezvényen találkozik a kormányfővel. Demeter Márta szerint ez azt mutatja, nem véletlen futottak össze a díszvacsorán, ha ez a vízum igénylésekor hivatkozási alap volt.

Szerinte ez újabb bizonyítéka, hogy politikai körökből érkező elvárásra állami szervek működtek közre egy nemzetközi bűnöző beutazásában.

A képviselő szerint ezek fényében az a kérdés:

bármilyen bűnöző számára belépőjegy Magyarországra, ha a miniszterelnökkel vacsorázik?

Lázár János korábban azt mondta, hogy Pharaon 2014. október 1-én és október 24-én igényelt C típusú schengeni vízumot Magyarországtól. Kérelmét feltöltötték a schengeni rendszerbe, külön tagállami konzultációkat is folytattak, egyik európai ország sem emelt kifogást. A miniszter azt nem említette, hogy Pharaon azért kérte a vízumot, hogy Orbánnal találkozzon.

Demeter Márta egyébként az általa megismert dokumentumokról másolatokat kért, hiába, a külügy azonban érdemben nem cáfolta az Indexnek az általa elmondottakat.

A miniszterelnök tavaly október 24-én a parlamentben az egész ügyet egy szövetséges ország „titkosszolgálati játszmájának”, a körözött szaúdi olajmágnást pedig professzornak nevezte, akivel már személyesen is találkozott.

Jordánia egyik budapesti képviseletének díszvacsoráján, ahol a Magyarországra akkreditált összes arab ország nagykövete és nagykövetsége képviseltette magát, én is részt vettem, és ott díszvendég volt Pharaon professzor (…) A magyar kormány természetesen megvizsgálta a szóban forgó személy magyarországi tevékenységét, és azt találtuk, hogy az a magyar törvényeknek megfelel, és nemzetbiztonsági kockázatot nem rejt magában Magyarországra nézve. (…) Meggyőződésem, hogy a szóban forgó személy körüli ügy egy amerikai titkosszolgálati játszma. Ezt onnan lehet tudni, hogy a szóban forgó úr beutazásával kapcsolatban egyetlen schengeni ország sem emelt kifogást, senki sem kérte az elfogását, pedig a kiadott vízum minden tagállam számára látható és ismert volt. Valamint az is elgondolkodtató, hogy ha valakit állítólag keres az FBI, akkor hogy maradhat 24 éven keresztül szabadlábon és közben többször megfordul Európában.

A díszvacsorát az a jordán konzulátus adta, amely címére évekig voltak bejegyezve Pharaon cégei, hiszen Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja volt korábbi kézbesítési megbízottjuk.

Már a vacsora is kínos – mondta Draskovics Tibor egykori igazságügyi és rendészeti miniszter a Klubrádiónak. Egy ilyen eseményen előre ismert a vendéglista. Őket korábban a Köztársasági Őrezred, most vélhetően a TEK a nemzetbiztonsági szakemberekkel együttműködve alaposan megvizsgálja, mert egy magára valamit is adó kormány még a látszatát is igyekszik elkerülni annak, hogy kétes alakokkal hozzák kapcsolatba.

Mint mondta: többféle védelmi vonal is van arra, hogy megóvják a miniszterelnököt, a kormányt attól, hogy még véletlenül is ilyen helyzetbe manőverezze magát.

A miniszterelnökre, a kormányra és ezen keresztül sajnálatosan az országra vet rossz fényt, hogyha bármilyen módon kapcsolatba kerül olyan figurákkal, akiket a nemzetközi életben kétesnek tartanak. Ha pedig olyanok, akiket bármilyen módon a terrorizmussal hoznak összefüggésbe, akárcsak nagyon távolról is, pénzügyi segítséget nyújt, pénzt mos tisztára, az meg már több mint kellemetlen. A szövetségesekben kételyeket ébreszt az adott ország megbízhatóságát illetően. Szabad-e titkokat megosztani, szabad-e együttműködni egy olyan országgal, amelynek a vezetői látványosan kapcsolatot tartanak gyanús figurákkal?

A volt miniszter szerint főszabály, hogy már akkor sem adunk vízumot, ha valakinek rossz a híre. Ezt felülírhatja, ha éppen azért adnak valakinek vízumot, hogy megfigyeljék, de

az nem történhet meg, hogy közös vacsorához engedik a miniszterelnökkel, mert ilyen titkosszolgálati érdek nincs.

Draskovics akkor azt mondta: akár a kormányfő szintjén is születhetett olyan döntés, hogy az összes kockázatot, kedvezőtlen megítélést vállalva is

valamiért ezt az embert szeretni kell,

de több szempontból is hiba volt, hogy Orbán Viktor titkosszolgálati játszmát emlegetett. Ha ez igaz, azt egy kormányfő nem kürtölheti világgá, másrészt „nyílt arculcsapása a szövetségeseknek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik