Budapest, 2016. november 7.
Vádlottak a 2006-os eseményekkel kapcsolatban, elöljárói intézkedés elmulasztása miatt megvádolt rendõri vezetõk tárgyalásán a Fõvárosi Ítélõtáblán 2016. november 7-én. Balra Bene László volt országos rendõrkapitány, elsõrendû vádlott, mellette Gergényi Péter volt budapesti fõkapitány, másodrendû  vádlott.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Belföld

Rendőri vezetők pere: Benét felmentették, Gergényinek fizetnie kell

24.hu
24.hu

2017. 02. 13. 10:10

Ítélet született másodfokon hétfő délelőtt a 2006-os őszi események kapcsán megvádolt egykori rendőri vezetők ügyében. A Fővárosi Ítélőtábla részben megváltoztatta a korábbi döntést: Budapest volt rendőrfőkapitánya, Gergényi Péter 400 ezer forint pénzbüntetést kapott, a negyedrendű vádlottnak pedig ki kell fizetnie a bűnügyi költségeket, 150 ezer forintot.

A többi vádlott, köztük Bene László volt országos rendőrfőkapitány felmentő ítéletét a tábla helybenhagyta.

Ahogy arról beszámoltunk, a perben első fokon tavaly októberben hirdetett ítéletet a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa, amely Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt elöljárói intézkedés elmulasztása, a per negyedrendű vádlottját, aki a tévészékház ostrománál a rendőri erők helyszínparancsnoka volt, parancs iránti engedetlenség miatt a legenyhébb szankcióban, megrovásban részesítette. A többi vádlottat ugyanakkor felmentette.

Az ügyet tavaly novemberben kezdték tárgyalni másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán, ahol az ügyész azt kérte, hogy a vádlottak többségét a táblabíróság mondja ki bűnösnek.  Bene László és Dobozi József ügyében hatályon kívül helyezést és új eljárás lefolytatását indítványozta.

Az ügyészség a tévészékház 2006. szeptember 18-19-ei ostrománál és az azt követő napokban, valamint az október 23-án a főváros utcáin történtekkel kapcsolatban jobbára mulasztással elkövetett katonai bűncselekmények miatt emelt vádat a három rendőrtábornok és tizenegy rendőrtiszt ellen.  A vádhatóság a székházostrommal kapcsolatban lényegében azt rótta Gergényi Péter terhére: világossá kellett válnia számára, hogy a helyszínparancsnok nem hajtja végre a székház megvédésére vonatkozó parancsot, mégsem tett érdemi intézkedéseket a parancs végrehajtásáért. A tévészékház ostromát követő eseményekkel kapcsolatos vádpontok szerint pedig a csapaterős rendőri intézkedések során az alegységparancsnokok nem intézkedtek annak érdekében, hogy megelőzzék, félbeszakítsák, illetve utólag kivizsgálják alárendeltjeik túlkapásait.

Az utolsó szó jogán a vádlottak a felmentésüket kérték.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.