Belföld

Rendőri vezetők pere: a Fidesz szerint felháborító ítélet született

Elfogadhatatlannak tartja a kormánypárt a 2006-os őszi eseményekkel összefüggésben hozott hétfői táblabírósági ítéletet.

Felháborítóan enyhe a Gergényi Péterékre kiszabott büntetés

– kommentálta a nagyobbik kormánypárt a Fővárosi Ítélőtábla döntését, amelyben jogerősen 400 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt a katonai bűncselekmények vádjával magas rangú rendőrtisztek ellen indult büntetőperben.

A Fidesz az MTI-nek küldött közleményében úgy fogalmazott, Gergényi Péter az egyik felelőse annak, hogy 2006 őszén Gyurcsány Ferenc erőszakkal szétverette az ellene békésen tüntető tömeget.

Politikai bosszúból több száz békés demonstrálót állítottak elő, sokakat meghurcoltak, sokan megsérültek, többen maradandó sérüléseket szenvedtek

– írták.

A kormánypárt elfogadhatatlannak tartja, hogy az ártatlanul megvert emlékezők is sokkal súlyosabb büntetéseket kaptak a koncepciós eljárások során, mint a bűnösök.

Fontosnak tartjuk, hogy az igazságszolgáltatás minden egyes ügyben megnyugtató, arányos választ adjon a bűncselekményekre, és ne hagyja megválaszolatlanul ezeket a közvéleményt jogosan irritáló súlyos bűncselekményeket

– közölték.

A közleményt azzal zárták, hogy 2006 őszén a magyar emberek ellen példa nélküli erőszakot követtek el, ezért a mostani ítélet felháborító.

A rendőri vezetők perében a táblabíróság az ötödrendű vádlottat – a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) volt műveletirányító tisztjét – felmentette az elöljárói gondoskodás elmulasztása miatt emelt vád alól. Egyebekben pedig helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, amely 2015 októberében javarészt megszüntette a vádlottak ellen folyó eljárásokat elévülés miatt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik