Belföld

Pénteken kiderül, támogatják-e elegen az olimpiáról szóló népszavazást

Aznap kell leadni az íveket, de addig még gőzerővel folyik az aláírásgyűjtés.

Pénteken délután, az ívek hivatalos leadásakor árulja el a Momentum Mozgalom, hogy hányan írták alá az olimpiai pályázatról szóló népszavazási kezdeményezést – tudta meg a Magyar Nemzet. Az utolsó publikált összesítés szerint 110 ezer aláírás volt meg, de ebben még nem szerepeltek a múlt héten összegyűjtött aláírások és azok sem, amit a támogató pártok gyűjtöttek. Az elmúlt napokban újra sorok alakultak ki a standoknál – írják.

Ahogy arról beszámoltunk, az LMP vasárnap 23 ezer aláírást adott át a Momentumnak, de a következő napokban ők is tovább folytatják a gyűjtést. Ferenczi István, a párt országos elnökségének tagja azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy az emberek dühösek a korrupció miatt, de úgy érzik, végre tudnak tenni valamit a hatalom ellen.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke úgy vélte: ha valóban meglesz a szükséges számú aláírás, jóval erősebb kormányzati támadásra kell felkészülniük. Olcsó kampányt terveznek, elsősorban a Facebookon terjesztenék érveiket, és öt témában mutatnák be, hogy olimpia helyett mire kellene költeni az adófizetők pénzét.

Az aláírások pénteki leadása után 45 napja lesz a választási bizottságnak, hogy ellenőrizze azok érvényességét. Ha megvan a népszavazás elrendeléséhez szükséges 138 ezer, budapesti lakcímmel rendelkező személy támogatása, 30 napon belül ki kell írni a referendumot, de számítani lehet arra, hogy az aláírások érvényességét megtámadják az ellenérdekeltek, így hónapokat csúszhat a népszavazás időpontja.

A 24.hu-n hétfőn nyilvánosságra hozott kutatásból az derül ki, hogy a budapestiek 62 százaléka elutasítaná az olimpiarendezést, és csak 31 százalék támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik