Belföld

Áramot vezetnek a szívcsakrába, a kormány nem bánja

„Megvédi a Kormány a Pilist?” Ezt kérdezték Orbán Viktortól. Népszavazás jöhet, de a feladat kötelező.

A Jobbik két képviselője (Vona Gábor és Szilágyi György) emlékeztette a miniszterelnököt, hogy a Pilisi-medence egyike Magyarország legszebb és legkülönlegesebb természeti értékeinek.

A terület jórészt világörökség-várományos terület, bioszféra rezervátum és annak átmeneti zónája, sokféle védettséget élvező tájkép és természetvédelmi terület. Forrásokkal tűzdelt, védett vízgyűjtő terület Budapest légcsatornája és egyik fő rekreációs zónája.

A Pilis és a Pilisi-medence a magyarság és az egyház szakrális szent helye, ahol három nemzetközi zarándokút metszi egymást. A területen a magyar, a német, a szlovák és a szerb kisebbségek évszázadok óta élnek együtt harmóniában. 

Ezt az emberi és természeti harmóniát bontaná meg a Pilisszántó mellé tervezett transzformátor állomás, amely a Kádár-rendszerben épített régi, 120 kV-os távvezeték mentén létesülne.

Fejük felett – döntés és vezeték

Korábban Pilisszántón jártunk, ahol a helyiek elmondták, mi a bajuk azzal, hogy a fejük felett hoztak egy döntést. Az emberek egy része azt mondja, nem is falunak kell az állomás, hanem a környező településeknek. Pilisszántón az emberek egy része attól is tart, hogy ingatlanuk értéke zuhan, mert az állomás után jönne a Pilisen átvezető 400 kV-os vezeték. Mások viszont támogatják ezt, feszültség már van.

Az önkormányzat azért egyezne bele az állomás megépítésébe, mert így hozzájárulást kaphatnak egy tornateremhez, ami borzalmas állapotban van.

Mindehhez most az ellenzéki politikusok még hozzátették, hogy a lakók régóta abban reménykednek, hogy a távvezetéket a föld alá helyezik. Ehhez képest most a fejük fölé kapnának egy újabb légvezetéket, amely

az egész Pilis-hegységet és medencét átvágva haladna Gödtől, Pomázon át egészen Bicskéig. 

Ez vezetékoszlopokkal, 70-80 méteres kiirtott erdősávval járna, súlyosan veszélyeztetve a természetet, ritka állatok és növények élőhelyeit. A Jobbik politikusai szerint kötelesség megőrizni magyarságunk történelmi, kulturális és természeti örökségeit a következő nemzedékeknek. Ők elfogadhatatlannak tartják a természetkárosító beruházást. Ezért azt kérdezték a miniszterelnöktől:

– a Kormány fel kíván-e lépni a Pilisi tájvédelmi, világörökség-várományos övezet védelmének érdekében, hogy ott ne épülhessen 10000 m2-es transzformátor állomás és 400 kV-os légvezeték?

– kíván-e a Kormány bármit is tenni annak érdekében, hogy a területen a jövőben se valósulhassanak meg környezetromboló ipari beruházások?

A kormányfő helyett illetékességből Fónagy János válaszolt igen hosszan. Az államtitkár hivatkozott törvényekre, jelezve, hogy az ügyben érintett cégek (MAVIR Zrt., ELMŰ Hálózati Kft.) csak a dolgukat teszik. Pilisszántóra a 132 kV-os alállomást azért tervezik, mert

a térség 20 kV-os középfeszültségű villamosenergia-ellátása Solymár, Pomáz és Dorog területén jelenleg 132 kV-os alállomásokból történik, ami hozzávetőleg több mint 20 km-es 20 kV-os távvezetékeket jelent. Ez középtávon a biztonságos ellátáshoz várhatóan sem mennyiségben – többek között az erdős terület miatt – sem minőségben nem lesz elegendő.  Az új alállomás nélkül a fogyasztói igények már középtávon sem kielégíthetőek.

Az új transzformátor nélkül Pilisszántó Placskó nevű része sem fejlődhet, mert az ott újonnan építeni tervezett családi házak

villamos energiával történő ellátása nem lesz kivitelezhető, továbbá a településrészen nincs vezetékes gázszolgáltatás, így a háztartások fűtése szilárd tüzeléssel, tartályos gázzal, illetve hőszivattyús fűtéssel oldható meg.

Az államtitkár szerint Pilisszántó optimális helyszín, mert ott az új alállomás minimális környezetterheléssel megvalósítható és a távvezeték miatt sem kell aggódni, az erdőnyiladék alakja és mérete az erdészeti hatósággal történő egyeztetésen fog kialakulni.

Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a természeti környezet védelme, fenntartása, valamint a hazai villamosenergia-fogyasztók ellátásának biztosítása között.

Az alállomás és távvezeték létesítésekor ezek megfelelően érvényesülnek, de az államtitkárt az ELMŰ arról tájékoztatta, hogy helyi népszavazást írnak ki az ügyről.

A társaság a beruházással kapcsolatos döntését – a népszavazás kiírása esetén – a népszavazás eredményére figyelemmel fogja meghozni. Jelenleg még a tervezési folyamat sem indult meg, így a beruházás megvalósításáról döntés nem született

– írta az államtitkár, aki ugyanakkor válaszában előzőleg elismerte, hogy a nagyfeszültségű hálózat fejlesztési feladatait a MAVIR Zrt. készíti elő és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hagyja jóvá. A fejlesztés ezt követően kötelezővé válik, a pilisszántói beruházás pedig úgy szerepel a hatályos, 2016. évi Hálózatfejlesztési Tervben, mint amit 2021-ig kötelezően meg kell valósítani.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik