Belföld

Zajlik a Tisza, hajókat tör a jég – fotók

Több hajó megrongálódott, csónakok süllyedtek el, stégek kerültek víz alá Tokajnál, a Bodrogon lévő téli kikötőben a felgyülemlett és összetorlódott jégtáblák miatt – jelentette vasárnap a helyszínről az MTI tudósítója.

A folyón helyenként összefüggő jég van, máshol a feltorlódott jégtáblák okoznak gondot. A jég vastagsága helyenként 30-40 centiméter, de van ahol ennél is vastagabb. Az olvadó víztömeg rengeteg hulladékot is tartalmaz.

MTI Fotó: Balázs Attila

A térségben több katasztrófaturista fotózza, filmezi a megrongálódott hajókat, jégtáblákat.

Posta György, Tokaj polgármestere az MTI-nek elmondta:

komoly károk keletkeztek, amikor a jégtorlasz miatt a kikötőben 3-4 nagy hajó, köztük tiszai sétahajók egymás hegyére-hátára kerültek.

MTI Fotó: Balázs Attila

A városüzemeltetés információi szerint a bodrogkeresztúri komp nem sérült meg. A vízügyi szakemberek és a rendőrség vizsgálja a történteket – tette hozzá.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője elmondta: az éjszakai jégtorlasz, amikor elhaladt Tokajnál, gyakorlatilag visszaduzzasztotta a Bodrog folyót.

MTI Fotó: Balázs Attila

A vízügy kikötője feletti kikötőből elszabadultak a hajók és rácsúsztak a vízügy kikötőjére, ami teljesen tönkretette az ott lévő úszóműveket is. A hajók fákat borítottak ki, kábeleket szakítottak el – tette hozzá. A hajók állnak a jégben, egyenlőre nem lehet kiszabadítani őket.

MTI Fotó: Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik