Belföld

Harmadfokú árvízvédelmi készültség a Tiszán

24.hu
24.hu

2017. 02. 12. 12:44

Már több mint 200 kilométeren harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Tiszán és a Tiszalöki erőműnél továbbra is védekezni kell a jégtorlaszok ellen, a belvíz miatt 37 szakaszon védekeznek – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) jelentése szerint mostanáig 37 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget: húsz szakaszon másodfokú, tizenhét szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága már több mint 44 ezer hektár, ebből csaknem 24 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén keletkeztek.

Ugyanakkor kiemelték: a következő napokban továbbra sem várható számottevő csapadék, az éjszakai fagyok és a nappali felmelegedés

segíti a belvíz folyamatos levezetését.

Emellett Magyarországon összesen 419 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség. Ebből – a Tiszát, a Lónyay főcsatornát, a Bodrogot és a Keleti-főcsatornát érintően – 225 kilométeren harmadfokú a készültség. Emellett 39 kilométeren a Tiszát és a Lónyay főcsatornát érintően másodfokú a készültség. További 155 kilométeren a Tiszán, a Sajón, a Bodrogon és Rongyva-patakon elsőfokú az árvízi készültség.

A Tiszán Dombrád és Tiszalök közötti szakaszokon a vízállásokat jelentős mértékben a jég határozza meg. A vízszintcsökkenés folyamatos, a Felső-Tiszáról újabb árhullám nem érkezik. Tiszabercelen szombat délután a harmadfok szintje fölött, Tokajnál pedig éjszaka a másodfok szintjét meghaladó vízállással tetőzött a folyó.

Az előrejelzések szerint a jégtorlasz előrehaladásával Tiszabercelig további lassú apadás várható. Lejjebb, Tokajnál még okozhat kisebb vízszintemelkedéseket a kialakult jégtorlasz.

Tiszalöknél a vízszintek további emelkedésére számítanak.

A jégtorlasz Tiszanagyfalu közelében beékelődött és körülbelül hat órája áll az 537-es folyamkilométer szelvényében. A közeljövőben két történés lehetséges, az egyik, hogy a torlasz nem mozdul és elolvad az előre jelzett várható felmelegedés hatására. A másik esetben, ha a torlasz elindul, akkor a vízügyi szakemberek felkészültek arra, hogy a torlasz jegét átvezessék az erőmű táblái alatt. A Tiszalöki erőmű alatt 11 kilométer hosszú szabad vízfelszín áll rendelkezésre a 2 kilométer hosszú torlasz befogadására.

A Túron, a Szamoson és a Krasznán tovább folytatódott az apadás, fokozat alatti vízállásokat észleltek.

Kiemelték továbbá, hogy az időjárás az árvízi helyzet szempontjából kedvező: újabb jelentős jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.