Belföld

Nem tudnak elszámolni a korrupció elleni pénzzel

A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálódik.

A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálódik abban az ügyben, amely azután indult, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) megállapította: szabálytalanul használták fel Magyarországon azokat a pénzeket, amelyeket épp a korrupció feltárására szántak. Erről az RTL számolt be szombaton.

Az OLAF három, összesen 2,4 milliárd forint összegű szerződést vizsgáltak. A pénzt azért kapták különböző cégek, hogy segítsék a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget a közbeszerzések szabályosságának ellenőrzésében. A gyanú szerint azonban a pénzt nem megfelelően használták fel és egy részével nem tudnak elszámolni.

Az ügyben korábban az adóhatóság nyomozott, de tőlük a Központi Nyomozó Főügyészséghez került a vizsgálat. Ez a hatóság jár el a politikusok és más mentelmi joggal rendelkező személyek ügyében is.

Az RTL tudósítása szerint az OLAF által vizsgált konzorcium tagjai között van a Kardkovács és Társai Ügyvédi Iroda. Megemlítették: Kardkovács Kolos 2013-ig a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára volt, majd a Magyar Nemzeti Bankhoz került. Kardkovács ugyanakkor azt mondta: tudomása szerint sem az iroda ellen, sem ellene nincs hatósági eljárás, és 2010 óta nem is vesz részt az ügyvédi iroda munkájában.

Hollik istván KDNP-s képviselő közölte: nem tud az ügyben politikus, vagy mentelmi joggal rendelkező érintettről, és a kormánypártoknál „zéró tolerancia” van a korrupcióval szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik