Belföld

Szintet lépett a kislánnyal viszonyt folytató KDNP-s ügye

Már a polgármestert támadják.

Mint korábban megírtuk, egy jelenleg 16 éves körmendi lány szülei tettek rendőrségi feljelentést Körmend alpolgármestere ellen, mert kiderült, a KNDP 56 éves helyi politikusa évek óta viszonyt folytatott a lánnyal. Szabó Ferenc lemondott, de az ügy miatt Tompa László, a Pro Körmend Városszépítő Egyesület önkormányzati képviselője nyílt levelet írt Bebes Istvánnak

A polgármestertől az iránt érdeklődött, ki adta ki „Körmend Város Önkormányzata” nevében ki az alábbi sajtóközleményt.

Az önkormányzatnak nincs lehetősége visszahívni Szabó FerencetSem Körmend Város Önkormányzatának sem pedig a KDNP-nek nincs törvényi lehetősége arra vonatkozóan, hogy megfossza képviselői mandátumától Szabó Ferenc volt körmendi alpolgármestert.

Az önkormányzati törvény ugyanis nem rendelkezik a képviselők visszahívhatóságáról. A képviselő-testület egyetlen esetben tehetne konkrét lépéseket az ügyben, amennyiben a bíróság jogerősen szabadságvesztésre ítélné a képviselőt szándékos bűncselekmény elkövetése miatt. Ebben az esetben ugyanis a képviselő méltatlanná válna a tisztségére, ami a képviselői mandátum automatikus megszűnését is eredményezné. Amíg azonban ilyen helyzet nem áll fenn, addig az önkormányzatnak nincs jogi lehetősége arra, hogy visszahívja a választópolgárok felhatalmazása által mandátumot szerző képviselőt. Szabó egyébként meghozta az erkölcsi és politikai döntést, amelynek értelmében lemondott az alpolgármesteri és Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság elnöki posztjáról, és függetlenként folytatja a politizálást. Minden politikai szereplőtől és párttól elvárható lenne ugyanakkor, hogy legalább a legalapvetőbb törvényi rendelkezésekkel legyenek tisztában, ha már nagy nyilvánosság előtt véleményt nyilvánítanak bármely ügyekben.

 

Az önkormányzati képviselő botrányosnak nevezte a közleményt, kérte, hogy a polgármester nevezze meg, azt ki adta ki.

Tompa László emlékeztette Bebes Istvánt, hogy tudomása szerint Szabó Ferenc ügyében nem volt képviselő-testületi ülés, így a város grémiuma sem fogalmazhatott meg állásfoglalást.

Az önkormányzati képviselő szerint szerencsétlen, hogy a közlemény a helyi önkormányzatokról szóló törvényből csak részigazságokat idéz a „méltatlanságról”, a törvényi rendelkezés további passzusait nem sorolja fel. Számára az, hogy az alpolgármester egyébként is “meghozta az erkölcsi és politikai döntést” elfogadhatatlan, azt pedig nem is kommentálja, hogy a közlemény második fele a politikai szereplőket oktatja ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik