Belföld

Szintet lépett a kislánnyal viszonyt folytató KDNP-s ügye

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 02. 10. 14:47

Már a polgármestert támadják.

Mint korábban megírtuk, egy jelenleg 16 éves körmendi lány szülei tettek rendőrségi feljelentést Körmend alpolgármestere ellen, mert kiderült, a KNDP 56 éves helyi politikusa évek óta viszonyt folytatott a lánnyal. Szabó Ferenc lemondott, de az ügy miatt Tompa László, a Pro Körmend Városszépítő Egyesület önkormányzati képviselője nyílt levelet írt Bebes Istvánnak

A polgármestertől az iránt érdeklődött, ki adta ki „Körmend Város Önkormányzata” nevében ki az alábbi sajtóközleményt.

Az önkormányzatnak nincs lehetősége visszahívni Szabó FerencetSem Körmend Város Önkormányzatának sem pedig a KDNP-nek nincs törvényi lehetősége arra vonatkozóan, hogy megfossza képviselői mandátumától Szabó Ferenc volt körmendi alpolgármestert.

Az önkormányzati törvény ugyanis nem rendelkezik a képviselők visszahívhatóságáról. A képviselő-testület egyetlen esetben tehetne konkrét lépéseket az ügyben, amennyiben a bíróság jogerősen szabadságvesztésre ítélné a képviselőt szándékos bűncselekmény elkövetése miatt. Ebben az esetben ugyanis a képviselő méltatlanná válna a tisztségére, ami a képviselői mandátum automatikus megszűnését is eredményezné. Amíg azonban ilyen helyzet nem áll fenn, addig az önkormányzatnak nincs jogi lehetősége arra, hogy visszahívja a választópolgárok felhatalmazása által mandátumot szerző képviselőt. Szabó egyébként meghozta az erkölcsi és politikai döntést, amelynek értelmében lemondott az alpolgármesteri és Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság elnöki posztjáról, és függetlenként folytatja a politizálást. Minden politikai szereplőtől és párttól elvárható lenne ugyanakkor, hogy legalább a legalapvetőbb törvényi rendelkezésekkel legyenek tisztában, ha már nagy nyilvánosság előtt véleményt nyilvánítanak bármely ügyekben.

 

Az önkormányzati képviselő botrányosnak nevezte a közleményt, kérte, hogy a polgármester nevezze meg, azt ki adta ki.

Tompa László emlékeztette Bebes Istvánt, hogy tudomása szerint Szabó Ferenc ügyében nem volt képviselő-testületi ülés, így a város grémiuma sem fogalmazhatott meg állásfoglalást.

Az önkormányzati képviselő szerint szerencsétlen, hogy a közlemény a helyi önkormányzatokról szóló törvényből csak részigazságokat idéz a „méltatlanságról”, a törvényi rendelkezés további passzusait nem sorolja fel. Számára az, hogy az alpolgármester egyébként is “meghozta az erkölcsi és politikai döntést” elfogadhatatlan, azt pedig nem is kommentálja, hogy a közlemény második fele a politikai szereplőket oktatja ki.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (front) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel steer their cars during the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 25, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.