Belföld

Szárnyal a fideszes polgármesterek fantáziája, ha az olimpiaellenes népszavazásról van szó

A Népszava arról kérdezte a budapesti kerületek polgármestereit, támogatják-e a budapesti olimpiát, egyetértenek-e azzal, hogy népszavazás döntsön a kérdésről, illetve aláírják-e a kezdeményezést.

A fideszes vezetők egytől egyig kiálltak az olimpia rendezése mellett. A többség a beígért fejlesztésekre alapozta az álláspontját, de a XI. kerület polgármestere például a nyári foci-Eb-t hozta fel példának. Neki ez bizonyította, hogy

az országban a sport tud nemzeti szinten is közösségi élményt nyújtani.

A népszavazás elutasítására többféle magyarázat született, volt, aki az időzítést kifogásolta, Kocsis Máté szerint másfél évvel az olimpiai pályázatról való döntés után népszavazást kezdeményezni csak politikai hangulatkeltésre alkalmas. A III. kerület polgármestere, Bús Balázs egyetért a népszavazással, de Kemény Dénest idézve szerinte nem sportszerű a verseny közben megváltoztatni a szabályokat. Szerinte erős a gyanú, hogy a mostani aláírásgyűjtés a másik két pályázó érdekeit szolgálja.

Terézváros és Újbuda polgármestere azért nem írta alá a népszavazási kezdeményezést, mert nehezményezte, hogy csak a fővárosiakat kérdezik meg.

A XXII. kerületi polgármester szerint felesleges a népszavazás, mert “igen széles körben” zajlottak konzultációk a kérdésben. A XVI. kerület polgármestere pedig egyszerűen közölte:

„nincs szükség az olimpia kérdésében népszavazásra, mert a magyar emberek többsége támogatja, hogy Budapesten szervezzünk olimpiát”.

Csepel polgármestere mindössze egy-egy szóval válaszolt. Olimpia? Igen. Népszavazás? Nem. A francia elnököt idézte ráadásként: Párizs nem falakat, nem hidakat épít.

Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester arra gyanakszik, hogy az adatgyűjtést kormányellenes megmozdulásra,

adatbázis építésére akarják felhasználni. 

A zuglói polgármester pedig emlékeztetett, hogy elsőként kérte a fővárosi közgyűlést a népszavazás kiírására, csakhogy a javaslatát elutasították. Szerinte le kell folytatni a társadalmi vitát és népszavazást kell kiírni.

Ha most vasárnap döntene Budapest lakossága a 2024-es olimpiáról, leszavaznák a rendezést. De most nem ez a fő kérdés, sokkal inkább az, összegyűlik-e a szükséges 138 ezer érvényes aláírás. A Závecz Research Kutatóintézet felmérése szerint azok közül, akik biztosan elmennének a referendumra, 62,7 százalék leszavazná a rendezés ötletét, és csak 24,5 százalék támogatná, míg 12,7 százalék még bizonytalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik