Belföld

Szárnyal a fideszes polgármesterek fantáziája, ha az olimpiaellenes népszavazásról van szó

24.hu
24.hu

2017. 02. 10. 07:57

Korábban a témában:

A Népszava arról kérdezte a budapesti kerületek polgármestereit, támogatják-e a budapesti olimpiát, egyetértenek-e azzal, hogy népszavazás döntsön a kérdésről, illetve aláírják-e a kezdeményezést.

A fideszes vezetők egytől egyig kiálltak az olimpia rendezése mellett. A többség a beígért fejlesztésekre alapozta az álláspontját, de a XI. kerület polgármestere például a nyári foci-Eb-t hozta fel példának. Neki ez bizonyította, hogy

az országban a sport tud nemzeti szinten is közösségi élményt nyújtani.

A népszavazás elutasítására többféle magyarázat született, volt, aki az időzítést kifogásolta, Kocsis Máté szerint másfél évvel az olimpiai pályázatról való döntés után népszavazást kezdeményezni csak politikai hangulatkeltésre alkalmas. A III. kerület polgármestere, Bús Balázs egyetért a népszavazással, de Kemény Dénest idézve szerinte nem sportszerű a verseny közben megváltoztatni a szabályokat. Szerinte erős a gyanú, hogy a mostani aláírásgyűjtés a másik két pályázó érdekeit szolgálja.

Terézváros és Újbuda polgármestere azért nem írta alá a népszavazási kezdeményezést, mert nehezményezte, hogy csak a fővárosiakat kérdezik meg.

A XXII. kerületi polgármester szerint felesleges a népszavazás, mert “igen széles körben” zajlottak konzultációk a kérdésben. A XVI. kerület polgármestere pedig egyszerűen közölte:

„nincs szükség az olimpia kérdésében népszavazásra, mert a magyar emberek többsége támogatja, hogy Budapesten szervezzünk olimpiát”.

Csepel polgármestere mindössze egy-egy szóval válaszolt. Olimpia? Igen. Népszavazás? Nem. A francia elnököt idézte ráadásként: Párizs nem falakat, nem hidakat épít.

Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester arra gyanakszik, hogy az adatgyűjtést kormányellenes megmozdulásra,

adatbázis építésére akarják felhasználni. 

A zuglói polgármester pedig emlékeztetett, hogy elsőként kérte a fővárosi közgyűlést a népszavazás kiírására, csakhogy a javaslatát elutasították. Szerinte le kell folytatni a társadalmi vitát és népszavazást kell kiírni.

Ha most vasárnap döntene Budapest lakossága a 2024-es olimpiáról, leszavaznák a rendezést. De most nem ez a fő kérdés, sokkal inkább az, összegyűlik-e a szükséges 138 ezer érvényes aláírás. A Závecz Research Kutatóintézet felmérése szerint azok közül, akik biztosan elmennének a referendumra, 62,7 százalék leszavazná a rendezés ötletét, és csak 24,5 százalék támogatná, míg 12,7 százalék még bizonytalan.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.